Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 22-10-2009 15:16:29
Voeding & Gezondheid

Volledige voogdij

Laten we eerst hopen dat van voogdij geen sprake zal zijn. dat speelt namelijk alleen als er geen ouder meer is en het kind nog minderjarig.

als de kinderen tijdens het huwelijk geboren zijn, hebben zowel je broer als zijn vrouw gezamenlijk het ouderlijk gezag. voordat de echtscheiding uitgesproken zal worden, moeten ze een ouderschapsplan opstellen en indienen. daarin is ondermeer een omgangsregeling opgenomen, oftewel wanneer de kinderen waar zijn.

als hij niet wil dat de kinderen bij de moeder zijn, zou hij kunnen proberen via jeugdzorg de moeder uit de ouderlijke macht te ontzetten. een behoorlijk vergaande maatregel, maar niet onmogelijk. daarmee ontneem je de moeder trouwens nog niet het recht om omgang met de kinderen. aangezien er dan nog maar 1 ouder met het ouderlijk gezag overblijft, komen de kinderen daar automatisch in huis.

zijn er kinderen voor het huwelijk geboren, dan kan het verhaal heel anders liggen. in dat geval moet je broer de kinderen erkent hebben (dat regel je via de gemeente) en moet je broer en zijn vrouw gezamenlijk het ouderlijk gezag hebben aangevraagd (dat regel je bij de rechtbank). het feit dat je na de geboorte van een kind met elkaar trouwt, zorgt er nog niet automatisch voor dat je ook het ouderlijk gezag hebt. het kan immers een kind uit een eerdere relatie zijn. is het gezamenlijk ouderlijk gezag niet geregeld, dan heeft je broer het ouderlijk gezag niet en kan hij geen stappen ondernemen.