Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 21-11-2009 22:08:38
Vakantie & Reizen

Aansluiten zonnepanelen

Dag nico,

een sperdiode opnemen is niet nodig. zonnecellen sperren zelf bij verkeerde aansluiting. een zonnecel zelf is een halfgeleider als een diode.

je mag een zonnepaneel ook ongestraft kortsluiten. het maximum vermogen dat een zonnepaneel op kan wekken kan makkelijk afgezet worden op zijn eigen oppervlak.
je hebt wel een laadregelaar voor je accu nodig om deze te beschermen tegen overlading en te ver leegtrekken.

meer dan 20 jaar heb ik een 53 watt monokristallijn zonnepaneel (3,3 amp. max.) op m'n caravan. het geeft me vrijheid om te gaan staan waar ik wil, zonder stopcontact in de buurt. mooi vrij. is de caravan in stalling, dan draait thuis mijn elektronica- en milieu hobby op zonne-energie. het paneel zit dan aan het balcon op het zuiden.
in nederland leverde en installeerde ik meerdere zonnepanelen op paardenstallen voor afrastering- en licht energie, in tsjechiƫ in een dorp wegens de onbetrouwbare energie voorziening door het openbare stroomnet en in spanje op een vakantie onderkomen in buitengebied waar geen openbaar net is.
per paneel van 50 watt voldoet een stationnair accu of semi-tractie accu van 70 tot 90 amp.uur (ah) goed.

hardware error man.