Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

gsm
gsm - 09-12-2009 23:34:15
Elektronica & TV

Harddisk elvensduur

Op oem harde schijven, die met de pc worden meegeleverd, zit de fabrieksgarantie van de pc fabrikant. die garantie is meestal hooguit twee jaar.
op de website van de hardeschijf fabrikant kun je zoeken op rma. na alle gegevens van de schijf (o.a. datum en/of serienummer) te hebben verstuurd, geeft de fabrikant aan of het een oem schijf is of een retail versie. de los in de winkel gekochte retail versie heeft een langere garantie van de fabrikant van de harde schijf, maar is ook navenant duurder. in de winkel kun je de goedkopere oem versie vaak ook wel kopen, opnieuw echter met een kortere garantie.

harde schijven gaan langer mee, wanneer ze voldoende gekoeld blijven.
reken op een leeftijd van 5 jaar bij voldoende koeling.
wanneer je pc steeds langzamer opstart, verdenk dan ook de harde schijf, wanneer deze al een aantal jaren gebruikt is. start eventvwr en controleer in de eventviewer logboeken, systeem, of er disk fouten opgetreden zijn.

in kant en klare pc's zit dus bijna altijd de goedkope oem versie, waar door de fabrikant van de schijf geen garantie op wordt gegeven.
een zeer groot deel van de opgestuurde hardeschijven blijkt in de praktijk trouwens helemaal niet defect te zijn. er was dan gewoon iets mis met windows en/of het bestandssysteem op de schijf.