Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 28-12-2009 13:14:27
Huishouden & Energie

Vloerverwarming + koude bovenverdieping

Wat doen een thermostaatkraan? die regelt de maximum temperatuur in een kamer en niet de minimumtemperatuur.

zodra de gewenste (ingestelde) temperatuur in de kamer is bereikt, knijpt de thermostaatkraan de toevoer van warm water af, zodat de kamer niet warmer wordt. zakt de temperatuur onder de ingestelde temperatuur, dan gaat de thermostaatkraan weer open. dat is het enige dat een thermostaatkraan doet.

in een thermostaatkraan zit geen kacheltje, dat kan bijverwarmen om een te koude kamer warmer te maken. de kraan is afhankelijk van de aanvoer van warm water om te kunnen verwarmen.

als de thermostaat in de woonkamer het seintje geeft dat daar de gewenste temperatuur bereikt is, stopt de installatie met het verwarmen van het water. het water, dat rondpompt in het systeem koelt af en geeft geen warmte meer af. daardoor wordt de radiator in de kamers boven niet meer warm en daar verandert een thermostaatkraan niets aan.

de oplossing - al eerder genoemd - is de warm watertoevoer naar de vloerverwarming iets afknijpen. daardoor duurt langer voordat het seintje "temperatuur bereikt" door de woonkamer-thermostaat gegeven wordt om het verwarmen van het water te stoppen. door de radiatoren op de kamers boven lijft langer warm water stromen, waardoor de kamer warmer wordt.

mocht het te warm worden in een kamer, dan kan dat beperkt worden door de radiatorkraan iets dicht te draaien. dat beperkt de doorstroming van warm water. daar heb je geen dure thermostaatkraan voor nodig. het is een kwestie van even uitproberen hoever je de kraan moet dicht draaien.

het inregelen van het afknijpen, zowel in de vloerverwarming in de woonkamer als de kamers boven - neemt enige dagen in beslag, omdat je het effect niet binnen een paar uur kunt inschartten. dat vergt een langere periode.

vladja