Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

elenay
elenay - 06-01-2010 22:25:04
Voeding & Gezondheid

Tlc dieet

[quote=pbarendse schreef op woensdag 6 jan 2010, 21:19][quote=elenay schreef op woensdag 6 jan 2010, 20:56]verantwoord eten, voldoende ballaststoffen en eiwtten en groeten, afgewisseld door noten en gedroogd fruit waar kalium inzit om uw bloeddruk laag te houden en beweging en dan bent u al een heel eind.

[...]

gebruik om te bakken roomboter en gebruik sumier plantaardige oliën.

beetje raar advies, vooral dat over kalium... een nierpatient in mijn vriendenkring mocht juist geen produkten die veel kalium bevatten, omdat dit net als natrium geen gunstig effect had op zijn bloeddruk.

zelfde verhaal eigenlijk over roomboter vs. plantaardige olie. roomboter bevat meer verzadigde vetten dan plantaardige olie en heeft een negatieve invloed op cholesterol.

lees hier even meer over kalium, ik heb mijn bloeddruk ermee kunnen verlagen en die is met mijn nieuwe voedingspatroon zo goed, dat zelfs mijn huisarts verbaasd is.
http://www.zoutbeperkt.nl/voeding-en-hoge-bloeddruk/">wat doet kalium?



nu gaat het me te ver om hier alles wat ik heb geleerd over vetten te vermelden.

maar kort gezegd zijn dieetmargarines niet goed en dat heeft met het fabricageproces te maken.

alles wat ik weet heb ik gelezen in verschillende boeken van professoren, dus als die het mis hebben, dan weet ik het ook niet.

ik bak in roomboter om de volgende reden:
onverzadigde vetten gezond? nee

verzadigd en onverzadigd vet, wat is het verschil?
verzadigd vet, zoals bijvoorbeeld in roomboter, heeft geen mogelijkheden om zich met andere stoffen te binden. het komt altijd in een, harde, smeerbare vorm voor. verzadigd vet is zeer stabiel en valt ook bij verhitting niet uiteen in schadelijke stoffen.

onverzadigd vet kan zich met andere stoffen binden en komt alleen in vloeibare vorm voor. enkelvoudig onverzadigd vet, zoals olijfolie, heeft maar één bindingsmogelijkheid. meervoudig onverzadigd vet, zoals zonnebloemolie, heeft meerdere binding mogelijkheden. door deze meervoudige bindingsmogelijkheid kunnen snel schadelijke stoffen ontstaan, o.a. vrije radicalen. onverzadigd vet is minder stabiel dan verzadigd vet en zal bij verhitting of langdurige blootstelling aan zuurstof oxideren. meervoudig onverzadigd vet is weer instabieler dan enkelvoudig onverzadigd vet. meervoudig onverzadigd vet zoals plantaardige zonnebloemolie mag daarom nooit bij het bakken en braden gebruikt worden. hierbij komen stoffen vrij die zeer schadelijk zijn voor onze gezondheid. het is daarom beter om in verzadigd vet (roomboter) of, in enkelvoudig onverzadigd vet (olijfolie) te bakken. het advies van het voedingscentrum verzadigd vet = verkeerd / onverzadigd vet = oké, in de nieuwe campagne vetwijzer is dan ook zeer ongenuanceerd het zegt niets over de schadelijke effecten van onverzadigd vet, met name meervoudig onverzadigd vet, bij verhitting.

ik gebruik dus maar een klein klontje en voor de rest gebruik ik iets zonnebloemolie en olijfolie, let wel de koud geperste en ik bak er nooit in.

dus op deze manier is het gebruik goed en lees hier meer over vetten, want dat hebben we echt nodig om onze vitaminenen en mineralen op te laten nemen.

http://voeding.punt.nl/index.php?r=1&id=497334&tbl_archief=0">vetten

ik doe al meer dan 10 jaar voedingsleer en mijn artsen vinden mij een voorbeeld voor velen, dus ik kan gerust hier stellen dat ik de nodige ervaring heb.

daarbij komt dat cholesterol zwaar overdreven wordt blijkt nu na onderzoek en dat je het zelfs nodig hebt,

maar alles met mate, ik zeg hier niet dat iemand een pakje roomboter per dag moet opeten.

brood eet ik niet en op mijn rijstwafels giet ik wat plantaardige olie.

vr.groet, elena