Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 18-01-2010 20:29:15
Computers & Telefonie

Computer

Gratisrijden schreef op maandag 18 jan 2010, 20:17: ikbenik schreef op maandag 18 jan 2010, 16:57: terugkomend op de bewijslast:
volgens de nederlandse wetgeving ligt gedurende de eerste 6 maanden na aankoop de bewijslast bij de verkopende partij, daarna bij de kopende partij.
dit geldt altijd.
soms hoor je wel eens dat de bewijslast gedurende de garantieperiode altijd bij de verkopende partij ligt, dat is echter een fabeltje.nee, dit is waartoe de wetgever de leverancier verplicht. garantie is altijd gebaseerd op basis van een contract en dat mag daarvan best afwijken. alleen kunnen garantievoorwaarden nooit wat afdoen aan de wettelijke verplichtingen van de leverancier.

in de praktijk krijgt de winkelier garantie van de fabrikant en de koper garantie van de winkelier.

dus als de consument naar de winkelier stapt, zal logischerwijs de winkelier de garantie gaan claimen bij de fabrikant, dus zal het product naar de fabrikant gestuurd worden.

punt 2:
wat ook in de koopovereenkomst overeengekomen is, wettelijk gezien ligt de bewijslast gedurende de eerste 6 maanden bij de verkopende partij, na die 6 maanden ligt de bewijslast bij de kopende partij.

punt 3:
de europese richtlijn kent naast de wettelijke consumentenbescherming ook een wettelijke garantie.
aangezien de nederlandse wetgever die wettelijke garantie niet heeft overgenomen, heeft de consument in nederland alleen recht op de wettelijke consumentenbescherming en geen recht op de wettelijke garantie.
de wettelijke bescherming en wettelijke garantie zijn twee totaal verschillende zaken en hebben ook niets met elkaar te maken. helaas halen ook juristen deze zaken door elkaar en noemt men de wettelijke garantie = wettelijke bescherming.

punt 4:
al heeft de verkopende partij gedurende de economische levensduur de verplichting om het probleem op te lossen, volgens de nederlandse wetgeving hoeft de verkopende partij dit niet kosteloos uit te voeren. volgens de europese richtlijn en volgens het quelle arrest dient dit wel kosteloos te worden uitgevoerd.
ook met de bewijslast is het zo dat na de 6 maanden de bewijslast ten aller tijden bij de kopende partij ligt. volgens de nederlandse wetgeving althans.