Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 21-01-2010 23:58:45
Voeding & Gezondheid

Twentse bloedworst

Dag ingrid,

wat bedoel je: bloedworst of twentse bakbloedworst?

de twentse bakbloedworst heeft roggemeel doch ook hele roggekorrels en kleine dobbelsteentjes geil spek. (dat laatste is puur wit spek, ter conservering alleen gezouten.)
het is een seizoensproduct, van vroeger uit een korte tijd verkrijgbaar vanaf november, de slachtmaand, tot ongeveer februari. wanneer een varken geslacht werd ving men het bloed op in een witte, geëmailleerde, schaal nadat het varken in de halsslagader gestoken was.
(ik heb dat ook fabrieksmatig gezien en toen lustte ik alleen nog bakbloed van een echte slager die zelf slacht.)

van dit bloed werd met de genoemde ingrediënten, kruiden en zout naar smaak onder koken een brij geroerd welke heet in vooraf aan zij- en onderkant genaaide langwerpige linnen zakken werd gestort die daarna aan de bovenzijde werden dichtgebonden en opgehangen. het overtollige vocht liep er uit dóór het weefsel.
na stolling had je een worst van +/- 10 cm middellijn en +/- een halve meter lang. er werden plakken van 1 cm dikte van gesneden welke in spekvet in een koekepan (zo heette die toen;-) gebakken werden.

zoals ik al aangaf ben ik tegenwoordig erg selectief in de keuze. afgezien van de hygiëne bij fabrieksmatige slachting en opvangen van bloed is lang alles wat je koopt goed van smaak. doch daarover valt niet te twisten.

mijn advies: wanneer je 's winters een keer in twente komt, neem dan wat mee van een dorpsslager die het zelf nog maakt. niet van een supermarkt! het is overal in twente te koop.

tip: neem dan ook eens de tegenhanger, twentse baklever, mee. dit wordt gemaakt van leverbouillon, boekweitmeel, stukjes lever plus de rest ingrediënten als boven en als boven in zakken gedaan. bereiding en verwerking als boven.

hardware error man.