Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

mabureau
mabureau - 12-02-2010 14:45:15
Geldzaken & Recht

Wie erft van vrijgezelle broer?

Even duidelijk zien. de bepaling dat de moeder recht heeft op minimaal 1/4, gaat er vanuit dat er sprake is van een testament. moeder heeft namelijk, als er geen afstammelingen/ergenamen zijn, recht op een legitieme portie van 1/2 van wat haar volgens het verdelings mechanisme toe zou komen. aangezien een kind bij geboorte 2 erfgenamen heeft, te weten één vader en één moeder, zal de nalatenschap zonder testament volgens het mechanisme, voor 1/2 naar de vader en voor 1/2 naar de moeder gaan.
dit kan dus als er een testament is worden teruggebracht naar 1/4, zonder testament zal het echter 1/2 per ouder zijn !!! broers en zussen erven alleen "indirect" als een der ouders is overleden.

in dit geval is er geen testament, dus zal het mechanisme in werking treden. ik vergelijk een nalatenschap hierbij als een stuiterballetje. het zal altijd naar beneden vallen, wordt het niet opgevangen, dan zal het omhoog stuiteren, naar het niveau van de al dan niet vooroverleden ouder.

waarna de verdeling van de nalatenschap de route volgt als ware het een nalatenschap van deze vooroverleden ouder.

in dit geval: vader erft 50%, moeder erft 50%; het erfdeel van de vader zal worden verdeeld, als ware het een nalatenschap van de vader. aangenomen dat vader en moeder getrouwd waren in gemeenschap van goederen, zal moeder dus 1/2 van vaders helft krijgen, dus totaal 3/4 van de nalatenschap van het overleden kind.

aangezien het overleden kind is overleden zonder gerechtigde afstammelingen,
zal de andere 1/2 van vaders deel worden verdeeld over moeder en de 3 broers/zussen (of hun erfegenamen). in dit geval krijgt moeder dus 1/4 x 1/2 = 1/8 deel van de nalatenschap extra.
totaal ontvangt moeder dus rechtstreeks uit de nalatenschap 1/2 (8/16e), plus 1/2 van vaders deel 1/2 x 1/2 (4/16e) plus haar "kindsdeel uit resterend vaders deel 1/4 x 1/2 x 1/2 (1/16e). per saldo dus 13/16e (39/48e) en 3/16e gaat naar de 3 broers/zussen, welke elk 1/16e (3/48e) krijgen.

na het overlijden van moeder, voor zover door moeder geen testament is opgemaakt en het nagelaten vermogen nog aanwezig is, het 13/16e aan moeder toegedeelde deel, alsnog over de 3 broers/zussen worden verdeeld,
zodat ieder alsnog 1/3e van 13/16e = 13/48e ontvangt, naast de eerder ontvangen 3/16e, totaal elk 16/48 = 1/3e deel van de nalatenschap van de overleden broer.