Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

vladja
vladja - 15-02-2010 17:54:52
Geldzaken & Recht

Belasting snapt het niet

Druifje01,

bij het niet tijdig doen van aangifte kan de inspecteur onder voorwaarden een zogenoemde ambtshalve aanslag opleggen. bij het opleggen van een ambtshalve aanslag moet de inspecteur naar redelijk inzicht het belastbare bedrag schatten.

na een overlijden volgt een aangiftebiljet voor de (in dit geval nog) successierechten. als je dat niet terugstuurt, krijg je een ambtshalve aanslag. ze hoeven dus niet aan te tonen dat je wet geërfd hebt, dat veronderstellen ze. maar als je de erfenis geweigerd hebt, erf je niets (geen lusten en geen lasten) en hoef je geen aangifte te doen van successierechten.

daar is waarschijnlijk iets fout gelopen en als je eenmaal verstrikt zit in het systeem, draait het systeem maar door en kan alleen handmatig ingrijpen daar een einde aan maken. en dan lukt het vaak nog niet om het op hol geslagen systeem te stoppen, omdat invordering weer ergens losgekoppeld is van aanslag opleggen en corrigeren.

vladja