Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

mabureau
mabureau - 16-02-2010 14:16:14
Geldzaken & Recht

Wie erft van vrijgezelle broer?

[quote=vladja schreef op vrijdag 12 feb 2010, 15:54]
mabureau,
je zit er volkomen naast met je hele verhaal. ga eens opzoeken hoe het werkelijk zit en verkoop hier geen volslagen onzin.


vladja



vladja, volslagen onzin ? mea culpa. ik maakte een vergissing door broers en zussen niet gelijk in de verdeling te betrekken; en de moeder bij plaatsvervullling te laten delen in het deel van de overleden vader, hetgeen niet correct is. door het overlijden is het huwelijk namelijk ontbonden waardoor zij geen wettig erfgenaam meer is ! wat niet wil zeggen dat het volslagen onzin is !

op de site van de koninklijke notariƫle beroepsorganisatie (knb), zal je zien dat:
groep 2 bestaat uit de ouders en de broers en zusters van de erflater met hun afstammelingen. een ouder erft altijd minimaal 1/4 gedeelte.

voorbeeld
een man heeft geen vrouw en geen kinderen. bij zijn overlijden zijn in leven zijn beide ouders en twee broers. ieder erft dan 1/4 gedeelte. zijn er drie broers, dan erven de ouders ieder 1/4 gedeelte en de broers ieder 1/6 gedeelte.

deze situatie sluit aan bij de vraag, behoudens het feite dat hier beide ouders in leven zijn. echter zijn in het voorbeeld beide ouders nog in leven.
derhalve zal de verdeling zijn voor de vraagstelster zijn:
moeder krijgt 1/4 (3/12), de vader krijgt postuum 1/4 (3/12) en de 3 broers/zussen samen 6/12 of elk 2/12.
door de plaatsvervulling verdelen de 3 broers/zussen het 1/4 deel van de vader, waardoor zij elke 1/12 extra krijgen, totaal dus 3/12 of 1/4 elk.

voor de volledigheid mag deze tussenstap niet vergeten worden, omdat er eventuele halfbroers in dit geval mee gaan delen.

maar oke. fout is fout, ik was te snel in mijn reactie.