Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 10-02-2005 10:26:41
Huishouden & Energie

Stroommeter sneler!

het principe berust op twee spoelen, een spanningsspoel die op de netspanning is aangesloten en een stroomspoel waar de verbruikstroom doorheen loopt van het uitwendig aangesloten toestel. als het verbruikstoestel  10 ampere opneemt loopt door deze spoel een stroom van 10 amp. we maken hierbij gebruik van de opgewekte inductie. de wisselstroom in de spoelen wekken  magnetische wisselvelden op die inde aluminium meterschijf wervelstromen doen ontstaan. de stroomspoelen worden zodanig aangesloten dat hun krachtvelden t.o.v. de meterschijf op elk ogenblik tegengesteld zijn .de spanningsspoel geeft men een grote zelfinductie en bovendien worden enkele hulpmiddelen toegepast zodat het opgewekte krachtveld 90 gr. naijlt t.o.v. de spanning. deze krachtvelden worden verctorisch opgeteld. dit betekent dat de maximum waarden van de kracht-velden  t.o.v. de schijf, de schijf in een en dezelfde richting bewegen. de wervelstromen in de schijf trachten deze tegen te gaan waardoor de schijf gaat draaien in de richting van de krachtvelden. daardoor blijkt een bewegend koppel op te treden dat evenredig is aan u x i x cos fie.


derhalve dus met het aangesloten vermogen.


de meterschijf is gemonteerd op een as die vervolgens een telwerk aandrijft en zo uigevoerd dat direct kwh op het telwerk worden afgelezen. met nog wat extra ingrepen wordt de aanspreekgevoeligheid ingesteld, d.w.z. dat de meterschijf ook moet gaan draaien als er een minimum verbruik is. ook heeft de meter een rem voor als er geen verbruik is. op de aluminium schijf zit ter hoogte van de as een klein lipje. dit wordt door het magnetisch van de spanningsspoel vastgehouden indien er geen verbruik is. op zo'n moment ziet u in het glazen raampje een zwart streepje verschijnen dat op de rand van de meter is aangebracht. anderzijds hebben kwh-meters ook last van leegloop. leegloop wil zeggen: registratie van kwh terwijl er geen verbruikers zijn aangesloten. normaal zal de meter bij geen verbruik heel langszaam doorlopen totdat het zwarte streepje vooraan verschijnt.  de meeste kwh-meters worden uitgevoerd tot max 30 amp. daarboven gaat men over op secundaire stroommeting d.m.v. stroomtransformatoren en een secundair metersysteem dat werkt op max. 5 amp. bijvoorbeeld: 200/5 wil zeggen primair loopt een stroom van 200 amp terwijl de trafo dit omzet naar 5 ampere secundair.  op de meter staan nog meer gegevens zoals n=600. dit wil zeggen dat de schijf 600 omwentelingen moet maken voor 1 kwh.


bij grotere vermogens, boven 30 amp (kracht), worden draaistroommeters toegepast voorzien van 3 stroom- en 3 spanningsspoelen.


als er nog vragen blijven zoek ik nog verder.


m.v.g. wim