Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

wo
woz waarheid - 03-03-2010 22:21:29
Geldzaken & Recht

Woz en gratis bezwaar

Na bovenstaande website bezocht te hebben wil ik hier toch even op reageren.

hogewozwaarde.nl (hierna: hwwnl) valt meteen met de deur in huis: wij maken gratis bezwaar voor u. de overheid vergoedt de kosten volgens het awb.

om te beginnen: bezwaar maken tegen de woz-waarde van uw onroerende zaak is altijd gratis. artikel 7:15 lid 1 awb stelt namelijk: voor de behandeling van het bezwaar is geen recht verschuldigd. de gemeente mag dus geen kosten in rekening brengen voor het indienen van een bezwaar. voorts stelt hwwnl dat de kosten door de overheid volgens de awb vergoedt zullen worden. maar als u als belanghebbende geen kosten hoeft te maken, welke kosten moeten dan vergoedt worden?

om deze vraag te beantwoorden moeten we eerst even naar de kostenvergoeding kijken. artikel 7:15 lid 2 awb voorziet in de kostenvergoeding bij bezwaar. het gaat hier dan om kosten die belanghebbende redelijkerwijs voor de behandeling van het bezwaar heeft moeten maken. let wel: de kosten die belanghebbende redelijkerwijs heeft moeten maken! hwwnl geeft meerdere malen aan dat zij uw bezwaar gratis voor u afhandelen, u (de belanghebbende) maakt dus geen kosten. op zich lijkt er dus geen grond te zijn voor kostenvergoeding.

natuurlijk kunt u een gemachtigde in de arm nemen om het bezwaar voor u in te dienen, in dit geval zou dat hwwnl zijn. wanneer u zich door een gemachtigde laat vertegenwoordigen èn het bezwaar wordt gegrond verklaard door de gemeente (en er is in het bezwaar een verzoek tot kostenvergoeding gedaan) dan komt u automatisch in aanmerking voor kostenvergoeding. er is dan namelijk sprake van door een derde verleende rechtsbijstand. de te vergoeden kosten bestaan uit forfaitair vastgestelde bedragen. dit is geregeld in het besluit proceskosten bestuursrecht.

we hebben nu de volgende situatie: u schakelt hwwnl in om namens u bezwaar te maken tegen de woz-waarde van uw woning. u betaalt hier geen kosten voor aan hwwnl. na het heronderzoek door de gemeente blijkt dat de woz-waarde van uw woning inderdaad te hoog is vastgesteld. omdat alle correspondentie (zie de algemene voorwaarden van hwwnl, hier kom ik nog op terug overigens...) via hwwnl loopt ontvangen zij de uitspraak op het bezwaarschrift. vervolgens zal hwwnl bij de gemeente een kostendeclaratie indienen, let wel: afhankelijk van het soort bezwaar en een al dan niet door hwwnl opgemaakt taxatierapport kan het hier om honderden euro's gaan!!! het minimum bedrag aan kostenvergoeding ligt sowieso boven de 200 euro...

hwwnl verzoekt de gemeente deze kostenvergoeding op hun rekening over te maken, dit blijkt niet uit de website maar een medewerkster van hwwnl heeft dit vanmiddag telefonisch aan mij bevestigd. uw bezwaar levert hwwnl dus honderden euro's aan inkomsten op. wanneer we dan terug gaan naar de tekst van artikel 7:15 lid 2 awb (kosten die belanghebbende redelijkerwijs heeft moeten maken) lijkt er iets niet te kloppen....u heeft geen kosten gemaakt en toch moet de gemeente kosten vergoeden aan hwwnl.

en hier komt de aap dus uit de mouw, hwwnl dient enkel bezwaar in om de kostenvergoedingen te kunnen cashen. de kostenvergoeding zal bijna altijd royaal boven de kosten van hwwnl liggen dus zij maken pure winst op hun "gratis" service.

staat deze kostenvergoeding nu eigenlijk in verhouding tot het belastingvoordeel dat u heeft? nee, hoogstwaarschijnlijk niet. een verlaging van de woz-waarde van woningen leidt gewoonlijk tot een belastingvermindering van enkele (soms tientallen) euro's. de verhouding tussen het voordeel voor u en het voordeel van hwwnl valt dus ook ruim in hun voordeel uit.

de door de gemeente te vergoeden kosten moeten overigens wel betaald worden uit gemeenschapsgeld. belastinggeld dus… dit is het geld dat u en ik via de gemeentelijke belastingen moeten betalen en waar de gemeente eigenlijk voorzieningen voor de burgers van moet betalen. hwwnl en met haar diverse soortgelijke bedrijfjes claimen met hun activiteiten jaarlijks vele tienduizenden (misschien wel honderdduizenden) euro’s aan kostenvergoedingen. het gevolg hiervan is wel dat de gemeenten dit geld terug moeten verdienen, dit leidt tot hogere belastingtarieven. als gevolg hiervan komen er meer bezwaren, die wil hwwnl gerust (voor de kostenvergoedingen) voor u indienen, etc etc. zo komen we uiteindelijk in een vicieuze cirkel terecht. wie vertelde ook weet dat hwwnl zijn service “gratis “ aanbood…uiteindelijk zijn wij degenen die betalen!

wanneer we naar de algemene voorwaarden van hwwnl kijken dan blijkt dat u als belanghebbende meer plichten dan rechten heeft. enkel punt 8 is werkelijk in uw voordeel hoewel dit punt natuurlijk logisch is, wanneer de woz-waarde verminderd wordt leidt dit automatisch tot verlaging van de aan de woz-waarde gerelateerde belastingen.

verder zijn met name de punten 3, 4 en 5 (en in het verlengde hiervan punt 12) interessant: "dw (de waardetaxateur) beoordeelt of het zinvol is om bezwaar te maken tegen de woz-waarde", punt 4 en 5 zijn variaties hierop. u dient dit te lezen als: wanneer hwwnl denkt dat er geen kostenvergoeding te halen is, zal hwwnl besluiten dat het niet zinvol is om bezwaar te maken. men is namelijk alleen geïnteresseerd in bezwaren die gegrond verklaard kunnen worden want enkel dan kan er sprake zijn van kostenvergoeding. voor de duidelijkheid: voor bezwaren die niet gegrond zijn hoeft de gemeente op grond van de awb geen kosten te vergoeden!

het feit dat het hwwnl enkel om de kostenvergoeding gaat blijkt ook al uit het feit dat de punten 6 en 7 (het dreigen met incasso) voor punt 8 (uw enige voordeel en "recht") in de voorwaarden staat. verder moet u goed begrijpen dat hwwnl zich op grond van punten 9, 10 en 11 nergens verantwoordelijk of aansprakelijk voor acht. punt 14 zorgt er vervolgens voor dat u het na het zetten van een handtekening met deze absurde voorwaarden eens bent.

zoals we al gezien hebben is het indienen van een bezwaarschrift bij de gemeente kostenloos. een bezwaarschrift mag eenvoudig zijn, u moet er enkel in aangeven dat u de woz-waarde van uw onroerende zaak te hoog vindt èn wat de reden daarvoor is (dit is de motivering). verder moet het bezwaarschrift door u ondertekend worden. de gemeente maakt geen onderscheid in wie een bezwaarschrift indient, of dat nu een particulier of een professionele partij is maakt niets uit. ieder bezwaar wordt op dezelfde manier door de gemeente behandelt. ook de vorm van het bezwaarschrift maakt niets uit, een handgeschreven papier wordt even serieus genomen als een bezwaarschrift met aanvullende taxatierapporten etc. een bezwaar is een bezwaar.

iedereen heeft het recht om een bezwaarschrift tegen de woz-waarde in te dienen en ieder bezwaarschrift dat bij de gemeente binnenkomt moet door de gemeente behandelt worden. wanneer u dus zelf uw bezwaarschrift indient dan weet u zeker dat uw woz-waarde opnieuw bekeken wordt. hwwnl bepaald echter voor u of het zinvol is bezwaar in te dienen, wanneer zij het niet zinvol vinden (met andere woorden: denken dat ze er geen kostenvergoeding uit kunnen slepen) wordt uw bezwaar dus niet ingediend. dit druist volledig tegen de door de overheid geboden rechtsbescherming in!

waarom zou u nu hwwln inschakelen om uw bezwaarschrift voor u in te dienen? het kost u niets om het bezwaarschrift zelf in te dienen en als de woz-waarde verlaagd wordt krijgt u automatisch de verminderingen waar u recht op hebt. hwwnl biedt dit ook maar eist hiervoor vervolgens van de gemeente kostenvergoeding voor henzelf. u maakt dus feitelijk bezwaar via hwwln om hun kas te spekken, het financiële resultaat voor u is exact hetzelfde. u wordt feitelijk gewoon gebruikt om de gemeente als melkkoe te gebruiken!

mocht u toch opzien tegen het schrijven van een bezwaarschrift dan kunt u vast bij de balie van uw gemeentehuis of stadkantoor terecht. daar zal men u met alle plezier helpen met het opstellen van uw bezwaarschrift. en zoals we al eerder gezien hebben bent u er dan van verzekert dat uw bezwaar ook daadwerkelijk in behandeling genomen wordt!

aan iedereen die na het lezen van bovenstaande toch hwwnl in wil schakelen om namens hen bezwaar in te dienen wil ik graag het volgende vragen:

eis (en leg vast!!!) dat hwwnl aan u minimaal de helft van de ontvangen kostenvergoeding overmaakt. per slot van rekening hebben zij dit geld over uw rug “verdient”.



bovenstaande geldt overigens ook voor de volgende bedrijven:
de waardetaxateur (van dezelfde mensen als hwwnl)
woz-specialisten
woz-consultants