Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marcel75
marcel75 - 26-03-2010 21:38:40
Geldzaken & Recht

Tweetrapstestament

Gallito,
ik heb het forum bij radar ook in de gaten gehouden en het moet mij van het hart dat er erg veel onzin tussen stond.

eukie,
ik heb inmiddels even zitten rekenen. daarbij ben ik er van uitgegaan dat je in gemeenschap van goederen gehuwd bent en een testament hebt waarin een langstlevende constructie is opgenomen die op het volgende neerkomt: is het testament voor 2003 opgesteld dan staat er ouderlijke boedelverdeling (of een artikel 1167) in of een testament van 2003 of later dan staat er een wettelijke verdeling in.

in dat geval moet er bij het eerste overlijden maximaal € 6.100,-- betaald worden. waarom maximaal? bij deze berekening ga ik er van uit dat er over de vordering van de kinderen rente vergoed zal worden. die rente is trouwens ook pas opeisbaar bij het overlijden van de langstlevende. spreek je af, of staat er in het testament, dat er geen rente vergoed zal worden, dan betaal je bij het eerste overlijden minder erfbelasting.

bij het overlijden van de langstlevende, gesteld dat de langstlevende nog 5 jaar leeft, dan moet er dan € 7.013,-- in totaal is dan er dus € 13.113 aan erfbelasting betaald.

bij een tweetrapstestament moet er bij het laatste overlijden in totaal € 16.000,-- aan erfbelasting betaald worden.

daarnaast zitten er praktische verschillen tussen een langstlevende constructie en een twee-trapstestament. zo kan bij een langstlevende testament de langstlevende doen en laten wat hij wil met de nalatenschap. opmaken kan dus ook. bij een twee-trapstestament moet je als langstlevende een administratie bijhouden van de nalatenschap van de eerstoverledene en deze jaarlijks overleggen aan de kinderen. ook mag je dan eigenlijk dus niet aan de nalatenschap, wat eigenlijk de helft van je vermogen is, zitten, maar wel naar kijken.

ik zou in dit geval ,mede gelet op het feit dat je wel het vermogen hebt om de erfbelasting bij het 1e overlijden te betalen, adviseren om een langstlevende constructie te kiezen. naar ik aanneem hebben de door jou geraadpleegde notarissen ook dit advies gegeven.