Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

elenay
elenay - 06-04-2010 23:58:19
Voeding & Gezondheid

Ouderdomsvlekken


naarmate we ouder worden kunnen wij bruine vlekjes krijgen. dit zijn delen van de huid waar meer pigment verschijnt. door de zon en een veranderde aanmaak van melanine ontstaan er vlekken op vooral de handen, de rug en het gezicht. dit zijn ouderdomsvlekken (lentigo). door hun kleur worden ze ook wel levervlekken genoemd (wat overigens niets met de lever te maken heeft). vooral op delen van de huid waar veel zon komt ontstaan ouderdomsvlekken. wees dus altijd voorzichtig met te veel aan zon. ouderdomsvlekken worden daarom ook wel zonnevlekken genoemd.

verwijderen van ouderdomsvlekken, levervlekken, zonnevlekken en pigmentvlekken
er zijn eigenlijk drie behandelingen voor vlekken op de huid door pigmentvorming: het bleken van de vlekken, het behandelen met vloeibare stikstof en met een laserbehandeling. een laserbehandeling is een vaak toegepaste methode die de huid zelf niet aantast waardoor er ook met zekerheid geen littekens na het verwijderen van de ouderdomsvlek kan ontstaan.

1. bleken van de vlekken
het bleken van de vlekken gebeurt door een lichte chemische peeling. een chemische peeling zorgt er niet alleen voor dat de ouderdomsvlekken verdwijnen maar zorgt ervoor dat de hele huid wordt opgefrist waardoor de huid er jonger uitziet. ook zijn er dubieuze zalfjes en crèmes in de handel die de huid en dus ook de ouderdomsvlekken ontkleuren. deze middelen zijn af te raden om te gebruiken.

2. weghalen met vloeibare stikstof
door de ouderdomsvlek te behandelen met stikstof kan de vlek in zijn geheel verwijderd worden. de oplossing daarvoor is eigenlijk simpel. de ouderdomsvlek wordt aangestipt met vloeibare stikstof van -196 graden celsius. dit is dusdanig koud dat er een brandblaar wordt gevormd. het mooie is dat de brandblaar zich onder de ouderdomsvlek vormt. door de blaar komt de huid samen met de ouderdomsvlek los en verdwijnt. weg ouderdomsvlek.

3. laserbehandeling
het voordeel van een laserbehandeling is dat er geen litteken wordt gevormd. of de lasermethode werk is afhankelijk van de kleur en de diepte van de pigmentvlek. een laserbehandeling zorgt ervoor dat het pigment in de huid in hele kleine stukjes uiteen valt. deze stukjes zijn dan zo klein geworden dat deze door het lichaam zelf op de normale manier kunnen worden afgevoerd. eén of twee behandelingen zijn vaak al voldoende. de laserbehandeling kan zonder verdoving plaatsvinden. het is wel belangrijk om de behandelde huid enige maanden uit de zon te houden. een laserbehandeling in de herfst of winter is daarom geen gek idee, vooral omdat ouderdomsvlekken op plaatsen voorkomen die lastig uit de zon te houden zijn.