Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

er
erky - 30-04-2010 10:00:29
Computers & Telefonie

Foto's verkleint opslaan

Hoi sepke,
er zijn verschillende methodes om foto's te verkleinen. als jouw camera de foto's op een chipje opslaat met zo'n 4-5 mb per stuk heeft dat een directe relatie met het aantal pixels van jouw camera.

als je met een fotobewerkingsprogramma de foto's gaat verkleinen verlaag je ook meteen de kwaliteit van de foto's. ik denk hierbij aan software zoals http://www.invado.nl/asp/invado.asp?t=show&id=1498">shrinkpic (werkt nog niet onder win &). als die lagere kwaliteit voor jouw gevoel even mooi is op pc of tv en de het kwaliteitsverlies niet ziet kan je overwegen je back-ups te maken na verkleining.

print maar eens een verkleinde foto op een gewoon stuk papier met het formaat 10x15 en daarna geheel vullend op a4. kwaliteitsverlies is dan op a4 wel en niet op 10x15 cm te zien.

maar zoals hierboven al gezegd is - opslag is niet zo erg duur. je kan massa's foto's op een externe harde schijf zetten of op dvd branden.

wel is het mogelijk om hele mappen met foto's te verkleinen met een zip programma. maar als je ze uit de back-up wilt halen zul je ze eerst moeten ont-zippen (uitpakken in nederlands). dat levert een winst op van maximaal 40% van je back-up ruimte, maar het is iets minder 'gebruiksvriendelijk'. een goed zip programma is http://www.nederlandstaligesoftware.nl/softwareprogrammas/7zip.html">7-zip.

met vriendelijke groet,
erky