Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

sr
sreglov - 30-04-2010 10:17:58
Computers & Telefonie

Foto's verkleint opslaan

[quote=janvdven schreef op vrijdag 30 apr 2010, 09:55]wat te denken aan het opslaan als zip bestand. later altijd weer de mogelijkheid om uit te pakken naar het orgineel?

de meest grafische formaten zoals jpg en gif slaan zo efficiënt mogelijk op, foto's zippen heeft over het algemeen dan ook geen nut. als ze al verkleind worden, is dat met 1%. bitmap (bmp) bestanden kunnen vaak wel verkleind worden (afhankelijk van de afbeelding), zo 50%, maar de meeste camera's gebruiken dit formaat niet (althans: ik ben er nooit zo een tegengekomen, en lijkt me ook geen logisch formaat).
het zelfde geldt trouwens voor mp3 bestanden, dat zijn feitelijk al gecomprimeerde geluidsbestanden, daar valt weinig aan te zippen. wav bestanden kunnen daarentegen behoorlijk verkleind worden.

maar goed: als je foto's wilt bewaren, en te weinig schijfruimte hebt: zorg voor extra ruimte (zoals verschillende al noemen: opslagruimte wordt steeds groter en goedkoper), of sla ze evt. op dvd op.