Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ta
tar - 09-05-2010 04:00:21
Huishouden & Energie

Geisoleerde garage buren levert mij schimmels

[quote=evdboomen schreef op woensdag 5 mei 2010, 14:33]mijn buren en ik hebben onze garages aan elkaar geschakeld, zijn verder vrijstaand. het is 1 blok, enkelsteen met een muurtje voor de scheiding. nu hebben zij alle muren (inclusief garagedeur) bekleed met piepschuim/tempex en daarover houten platen. dit is voor de isolatie gaven zij aan, ze gebruiken hem niet als garage. ik woon hier nu 6 jaar en nadat zij dit gedaan hebben, heb ik ineens last van vocht en daardoor dus ook verschimmelde spullen. in en tegen de kasten is condensvorming.
zou dit daar door kunnen komen? en als ik ze vraag de isolatie weg te halen, moeten ze dan alles weghalen of alleen dat tegen de 'tussenmuur'? graag jullie hulp!

geachte boomen,

uw verhaal is een natuurkundig fenomeen als naast u wordt geïsoleerd.

het vocht in de garagelucht condenseert precies op de muur die het koudst is (het dauwpunt bereikt) en dat is in uw geval "toevallig" de geïsoleerde binnenmuur van de garage van uw buren...

omdat deze garage-tussenmuur geïsoleerd is kan deze muur niet zo snel meer opwarmen (tijdens warm wordend weer) als de andere garagemuren en de garagedeur, waardoor deze muur in de garage als eerste het dauwpunt bereikt en dan ontstaat er vocht op deze muur en/of op de spullen die er tegenaan zijn geplaatst.

denk aan het koude bierglas gevuld met koud bier; warmere lucht condenseert op het koudere oppervlak van het glas...

algemeen: hoe groter de temperatuurswisselingen; hoe meer vocht er kan ontstaan.

zie o.a. ook deze uitleg: http://nl.wikipedia.org/wiki/condensatie">condensatie

er zijn 3 dingen mogelijk; willekeurige volgorde:

1) u isoleert de garage op dezelfde manier.

2) u verwarmt de garage.

3) u plaatst minimaal 2 (denk aan 20 cm bij 20 cm) ventilatieroosters in uw garage.

aan u de keus.

warme(re) lucht stijgt: zorg er dus voor dat als u ventilatieroosters plaatst:

1 ventilatierooster hoog (bij het plafond) wordt geplaatst en 1 ventilatierooster laag (bij de vloer) wordt geplaatst.

plaats deze ventilatieroosters zo ver mogelijk van elkaar vandaan; zodat de luchtverplaatsing altijd ongehinderd! door de gehele garage kan geschieden.

voorzie, (als dit niet het geval is) de ventilatieroosters van metaalgaas tegen ongedierte.

om zoveel mogelijk condensvorming te voorkomen is het raadzaam om geen kasten en of andere spullen direct tegen de "koude" tussenmuur van de garage te zetten.
als het niet anders kan, zorg dan voor een tussenruimte van ongeveer 10 centimeter tussen de kast en de garagemuur, zodat vocht kan worden afgevoerd door de "ventilatie"-lucht.

het is trouwens nooit aan te raden om kasten en of spullen direct tegen een koudere (enkelsteens) buitenmuur te plaatsen.

succes!