Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

hrdwerrorman
hrdwerrorman - 19-05-2010 03:07:50
Voeding & Gezondheid

Sulfietallergie

Dag warmerdam,

in alle wijnen zit niet evenveel sulfiet. hoe slechter de wijn, hoe meer sulfiet er in gedaan moet worden om ze houdbaar te maken.

vroeger, toen ik nog geen kennis van wijnkwaliteiten had, dronk ik van alles. ook chateau migraine! en dat kreeg ik dan ook!
toen ik wat meer kennis op dat gebied kreeg ontdekte ik voor mezelf dat ik van een kwaliteit wijn met het predikaat appellation controlee, bij franse wijnen, ik van één fles van zo'n wijn te nuttigen nog net geen koppijn over hield. zo'n fles kost minimaal €5,- tegenwoordig, bij grootwinkelbedrijven. bij een slijter ongeveer minimaal €7,50.

kennelijk zit daar minder sulfiet in dan wijn in de klasse vin delimité qualité superieure (=vdqs). dat is wijn met een beperkte kwaliteit. daar is maar een enkele in te vinden waar je geen koppijn van krijgt. ongeveer €3,-/fles. dat verschil was mij geen experiment waard. vin de table kun je ook nog koppijn van overhouden, zij het dat je aan tafel eigenlijk maar één tot twee kleine glaasjes drinkt. ongeveer €3,50/fles. bij vin de pays (wijn uit een bepaalde, niet dure streek) is ook nog koppijn te verwachten, doch daar kunnen voor het geld enkele zeer goede wijnen tussen zitten voor €4,- tot 5,-/fles. een gok.

wanneer je echt wat lekkers wilt drinken neem dan een keer b.v. een saint emilion grand cru. ongeveer €20,- tot 45,-, afhankelijk van het jaar en waar je ze koopt. voor zeer goede wijnjaren kun je ook €100,- of meer neer moeten tellen. bij grootwinkelbedrijven kom je die niet tegen. daar ligt de grens bij ongeveer €20,-. toch zijn er goede wijnen te koop bij supermarkten als aldi en lidl. echter zijn die niet altijd op de goede temperatuur bewaard of getransporteerd.

pas echter op met flessen met een mooi etiket waarop in kleine zwarte letters aan de onderzijde staat: gebotteld bij hpa en dan een 3-cijferig nummer. dit is een nummer dat aan een bedrijf uitgegeven is door het hoofd productschap voor de akkerbouw. ]
dat is in nederland gebottelde wijn en aangezien de nederlandse warenwet niets voorstelt kan daar naar hartelust mee geknoeid worden omwille het geldelijk gewin. voor de houdbaarheid kan in dat knoeispul een beste lading sulfiet toegevoegd worden. wie zal dat hier controleren? we hebben op wijngebied immers niets te verliezen zoals de fransen?

hardware error man.