Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 21-05-2010 17:23:04
Huishouden & Energie

Lekkage dubbel glas

Als ervaringsdeskundige ( vanuit de tijd dat dubbelglas/isolatieglas uitsluitend bekend stond onder de naam van de eerste leverancier thermopane( van glaverbel, ca 1965 ), heb ik in bovenstaande reacties weer een hoop halve waarheden gelezen. wie hen2 werkelijk is vraag ik me af , met een plaatsingsvolume van driehonderd duizend cub. meter glas, ( zal wel vierkante meter bedoelen) en bovendien zullen er een paar nulletjes teveel in zitten. ( of bedoeld hen2 de productiecapaciteit van een bepaalde leverancier of zo) ? met een gemiddeld aantal werkuren van ca 1400 per jaar plaatst een glaszetter maximaal 10.000 m2 per jaar ( en dan alleen in een productiehal met continubedrijf, niet in een standaard situatie. met betrekking tot de garantie en condensvorming het volgende: de eerste ruiten dubbelglas waren gesoldeerd, deze zijn dan ook aan een hard metaalachtige klank te herkennen als er op getikt wordt met een hard voorwerp. gezien het feit dat er door de zeer starre verbinding tussen binnen en buitenruit grote spanningen op de soldeernaden kwamen ( bijvoorbeeld door het door zonlicht opwarmen van beide ruiten, waarbij alleen de buitenruit afkoelde door wind of lagere buitentemperatuur en er door uitzetting van de binnenruit maatverschillen optraden) trad er lekkage op, en hierdoor uiteraard stof en condensvorming. in een later stadium heeft men het solderen vervangen door een afstandhouder met hierin een droogmiddel, en een gekitte randverbinding. de eerste generaties kit verbindingen ( er waren z.g. hot-melt verbindingen, maar ook verbindingen op basis van butyleenkit) waren niet 100 % uv bestendig, konden uitharden en waren daardoor gevoelig voor bewegingen in de ruiteenheden. tegenwoordig zijn er diverse andere kitsoorten ( siliconenkit, of polymeerkit en nog een aantal nieuwe ontwikkelingen) die deze problemen niet of veel minder hebben. de opmerking van hen2 over de onderhoudsvoorschriften is gedeeltelijk juist. indedrdaad hebben de opgesomde zaken meestal betrekking op ruitbreuk ( thermische breuk) maar het is onzin te vertellen dat deze breuk alleen ontstaat bij meerdere ruiten in het zonlicht achter elkaar, dat de ruit van hoek naar hoek loopt e.d. rond 1985 ben ik als expert bij een reclamatie geweest en trof daar het volgende aan: de ruit was feitelijk een ruit met dubbele spouw ( 3 ruiten,) waarbij de middelste ruit een glas in koper verdeling had. na een koude winternacht met een flinke bries en een hoog staande cv unit aan de binnenzijde was de buitenste ruit kapot gesprongen in 25 kleine vakjes, precies ter plaatse van de verdeling van het glas-in-koper. de ruit was verder wel in z'n sponning blijven zitten en viel uiteindelijk uit elkaar toen deze verwijderd werd.
met betrekking tot het verhaal van heien in de omgeving: dit kan inderdaad een oorzaak zijn. als de kit rand van de ruiten verhard (de randverbinding van het dubbel glas) bestaat het risico zodra deze ruit verplaatst wordt, of beweegt (op een plek waar voelbaar hei-werkzaamheden worden uitgevoerd) , dat de verbinding defect raakt. daarom is het ook niet zinvol een oude ruit ergens te hergebruiken. ook kan door de loop van de jaren de onderdorpel van een kozijn kantelen. dit zien we vaak bij z.g. bloemenramen, ramen die 8-11 cm voor de gevel uitsteken. deze zijn gemaakt op enkel glas; als dan het meer dan dubbele gewicht van dubbel glas op de dorpel komt te staan kan deze gaan kantelen. gevolg hiervan is dan dat de buitenruit niet meer ondersteund wordt, deze gaat schuiven langs de randverbinding of zorgt voor kanteling van de afstandhouder die dan vervolgens de ruiten van elkaar af drukt. in alle gevallen is er dan lekkage.
met de huidige glasprijzen is vervanging meestal de beste oplossing. nog één opmerking in het kader van de opmerking van read ( levensduur glas.) bij de verkoop van de eerste isolerende glasruiten was er een verwachte levensduur van 5-10 jaar, later bijgesteld naar 10-20 jaar. dubbel glas is echter een product dat steeds verder wordt ontwikkeld. er zijn momenteel al ruiten dubbelglas met een minimale, maar luchtledige spouw die een grote isolatiewaarde hebben. ( ruiten worden middels miniscule glaspuntjes van elkaar gehouden, anders zouden ze imploderen) . bij dit soort zaken is het echter zo dat sommige problemen pas na jaren zichtbaar worden. de te verwachten levensduur is dan ook nog niet echt vast te stellen. immers, de ruiten zijn niet gebroken, ze tochten niet en u kunt nog naar buiten kijken. verder heeft u gedurende de tien jaar al geprofiteerd van dubbel glas en hiermee een aardige hoop eniergie bespaard. deze argumenten zullen verkopers en ook een consumentenrechter mee laten wegen, dus of reclameren veel uithaalt???
laatste advies: zoals ook anderen al aangaven: laat ook goed uitzoeken of er nog andere oorzaken kunnen zijn ( zelf woon ik in een gebied waar grondverzakking heel normaal is- en inm groningen bij de gasverlden weten ze er ook over mee te praten!