Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 31-05-2010 15:06:30
Elektronica & TV

Is tv in een kast schadelijk?

Een ouderwets model,de diepe beeldbuiskasten, en dan slaan we de zwart/wit honden hokken met buizen versterkers even over.
beeldbuis, de diepe kast geeft warmte en hoe groter de tv hoe meer warmte, vrijstaand meestal geen probleem, zet hem niet op of tegen een radiator/vermarming.
in de kast hebeen de standaart geleverde tv kasten een ventilatie op[ening aan de achterzijde, wat voldoende is bij een redelijk normale omgevings temperatuur.
warmte weglaten door een open deurtje is niet eens echt nodig als de tv uit gaat na het kijken. stand by stand gewoon niet gebruiken als je niet kijkt, even als je gaat afwassen is wat anders. in de stand by blijft de voeding ( of een deel bij de laatste modellen) doorwerken. apparaten die aanstaan kunnen stuk gaan en brand veroorzaken, vraag even een brandweerman wat tot een paar jaar geleden de meeste veroorzaker was van brand.
slijtage van toestellen die erg warm gebruikt worden en dan wel zo dat het toestel achter op de kast voelbaar erg warm bijna heet worden is een kortere levens duur. voor toestellen met voldoende ventilatie is dit te verwaarlozen.
lcd en de toestellen met actieve verlichting er in, ja ook de plasma? met ambilight, geven warmte af, dit is normaal daar het apparaat altijd verlichting aan heeft om te kunnen kijken en de voeding natuurlijk ook warmte af geeft.
eigenlijk het zelfde verhaal als de beeldbuis, er is ventilatie nodig, beter gezegd toestel moet zijn warmte kwijt kunnen, dit geld voor alle apparaten overigens.
het laatste nieuwe systeem is de led tv dit is de eerste echte vreemde eend in de bijt. hier is geen continu verlichting in het apparaat (wel in de ambilight ideen) anders is het systeem daar het zichtbare alleen licht geeft als er wat te zien moet zijn, het scherm produceerd zelf het licht en niet een apparte lamp.
het ambilight idee bij de led tv kan ook een led systeem zijn die welliswaar bij het licht geen warmte opleverd wel extra warmte in de voeding daar er een zwaardere voeding moet werken.

grootste warmte veroorzaker de beeldbuis, lcd plasma stukken minder en de led het minste. lcd etc kunnen meestal af met voldoende ruimte rond het toestel zodat de warmte langs voor weg kan tijdens het kijken, de beeldbuizen in een kast extra openingen, liefst boven en onderin de kast voor de doorstroming.