Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 05-07-2010 00:28:35
Voeding & Gezondheid

Wanner werkt een democratie?

De laatste tijd horen we steeds vaker mensen jammeren en klagen dat "de democratie" niet zou bestaan. over het algemeen wordt dit soort kretologie gebezigd door mensen die a) hun zin niet krijgen en b) niet begrijpen hoe onze parlementaire democratie werkt.

de verkiezingen die we nu net achter de rug hebben, zijn de tweede kamerverkiezingen. we kiezen dus met zijn allen de leden van de tweede kamer, niet meer en niet minder. omdat we een systeem hebben van evenredige vertegenwoordiging, worden alle stemmen weerspiegeld in de grootte van de diverse partijen in de tweede kamer.

het is ook de tweede kamer die beslist welke wetten er wel of niet aangenomen worden.

om een beetje vlot en slagvaardig het land te kunnen besturen, is een clubje bestuurders nodig dat de wil van de tweede (en eerste) kamer gaat uitvoeren. dat is het kabinet, dat samen met de koningin de regering vormt. deze regering draagt zorg voor het uitvoeren van de wetten die de tweede kamer heeft aangenomen. tevens maakt de regering plannen om bepaalde zaken voor elkaar te krijgen. deze plannen worden voorgelegd aan het parlement ter goedkeuring en als die gegeven wordt, kan de regering de plannen gaan uitvoeren.

gewoonte in dit land is dat de regering gevormd moet worden uit een samenwerkingsverband van diverse partijen, die samen een meerderheid van de bevolking vertegenwoordigen en dus ook een meerderheid hebben in de tweede kamer.

nu weet ik niet wat mensen aan bovenstaand verhaal niet snappen, maar het lijkt mij zo helder als kristal hoe het principe werkt. en dat is zo ongeveer het meest democratische systeem dat ook nog werkbaar is.