Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 12-07-2010 22:35:15
Garantie & Verzekeringen

Verzekering via een gevolmatigde

Een volmacht is een verlengstuk van een verzekeringsmaatschappij. zij mogen zelfstandig (in naam van de verzekeringsmaatschappij) polissen afsluiten en schades in behandeling nemen. dit alles tot een bepaalde limiet.

dekking verlenen tot een bepaald risico-bedrag en schades afhandelen ook tot een bepaald schadebedrag. overschrijdt het te verzekeren risico de limiet, dan moet de verzekering rechtstreeks naar de maatschappij. loopt het te ramen schadebedrag op tot boven het vastgestelde bedrag, dan neemt de verzekeringsmaatschappij de schadebehandeling over.

een volmacht is dus een soort verzekeringsmaatschappijtje in het klein onder de paraplu van moeder.

als uw verzekering gewijzigd is qua dekking (alleen verslechterd uiteraard, verbetering is geen reden voor opzegging), dan mag je de verzekering opzeggen binnen 1 maand nadat je van de wijziging op de hoogte gesteld bent.

loopt een contract voor 5 jaar (en dat doen de "oudere" polissen rechtsbijstand meestal), dan moet je eerst de 1e maal de 5-jaar volmaken en kan je de verzekering per einde 5 jaar beƫindigen. over de 5 jaar heeft degene, die de verzekering in eerste instantie afgesloten heeft, zijn provisie veilig gesteld. daarom moet die dan "uitgekocht" worden als je tussentijds van verzekeringsagent wilt veranderen. is de 1e 5-jaar termijn voorbij, dan mag de verzekering alleen automatisch verlengd worden met 1 jaar, tenzij jij schriftelijk aangeeft de verzekering voor meerdere jaren te willen voortzetten.

de verzekering is dan dus per jaar opzegbaar. wel aangetekend met ontvangstbewijs en ruim van tevoren (soms 2 of 3 maanden).

een verzekeringsagent mag niet eigenhandig een verzekering oversluiten bij de andere maatschappij. hij kan wel instemmen met het doorschuiven van een polis naar een volmacht van die maatschappij, mits de dekking hetzelfde (of beter) blijft.

een premievervaldatum jaarlijks bij een 5-jarig contract is alleen een betalingstermijn en geen vervaldatum van ht contract. dat is de datum na 60 maanden na aanvang van de verzekering.

vladja