Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 07-08-2010 15:55:36
Garantie & Verzekeringen

Bepaling dagwaarde van een auto

Hekla,

is de genoemde dagwaarde het totaalbedrag dat de expert voor de auto heeft genoemd? of is dit alleen het bedrag dat de verzekeringsmaatschappij uitkeert?

bij de bepaling van het uit te keren bedrag voor een total loss schade, bestaat het schadebedrag bijna altijd twee gedeelten.

het bedrag dat de verzekeringsmaatschappij gaat uitkeren, wordt vermeerderd met het bedrag dat het "wrak" nog opbrengt.

de wrakwaarde wordt vastgesteld door (minimaal) drie opkopers (slopers) uit te nodigen om op het wrak te bieden. aan een wrak zitten vaak nog bruikbare onderdelen (bijv. portier, stoelen, motorkap, spatbord etc.) die apart verkoopbaar zijn door een sloperij. de hoogste bieder krijgt het wrak, als daar afstand van wordt gedaan.

van de verzekeringsmaatschappij vang je dan een bedrag en je vangt van de opkoper apart het bedrag voor het wrak. die betaalt dat bedrag als hij de auto ophaalt en alle bij de auto behorende delen van het kentekenbewijs en sleutel heeft ontvangen. op dat moment (of voor hij op pad gaat om de auto op te halen als het kentekenbewijs in orde is) maakt hij een vrijwaringsbewijs voor de verkoper. vanaf dat moment is verkoper gevrijwaard (niet meer aansprakelijk) voor de verplichte wa-verzekering, boetes van na die tijd etc.

deze wijze van schade-afhandeling gebruiken verzekeringsmaatschappijen (zeker de goedkopere) om van het gedoe met opkopers en papieren etc af te zijn. de maatschappij heeft een opkoper geregeld voor een bepaald bedrag, betaalt zelf het verschil bij en is overal vanaf. de rest mag de eigenaar van de auto regelen.

is dit het geval? of is er bovenop de € 5.000,-- geen wrakwaarde?

vladja