Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 15-08-2010 21:19:35
Auto & Vervoer

Bar

Dag belinia,

bandenspanning hangt sterk van het gewicht af dat op de banden drukt en het terrein dat bereden wordt. op gladde weg mag de spanning hoger zijn dan op bospaden.
een elektrofiets is zwaar en als je zelf ook zwaar bent dan is dat een flink gezamenkijk gewicht. een bar of 4 à 4,5 is dan aangemeten, doch hangt af van het persoonlijk gevoel dat de berijder heeft. niet iedereen houdt er van om over straat te stuiteren om over slechte fietspaden maar te zwijgen.
zachtere banden geven meer rijcomfort, doch hebben meer weerstand en slijten ook harder.

hoe harder de band, hoe minder weerstand de berijder of de motor ondervindt en des te langer kun je met de accu op één lading.

de maximale druk in een fietsband is 6 bar. dat lijkt vreemd, omdat dit voor een autoband veel te veel is. daar is 4 bar al veel (caravan) en ca. 2,5 bar voor een personenauto. vóór en achter verschilt een paar tienden bar.

een racefiets stuitert met 6 bar echt met de bandjes over straat, doch het geeft minder weerstand. bij een mountainbike, bredere banden, is dit ongeveer 3 bar.

doch op bosgrond is dit teveel. daar ligt het tussen de 2 en 2,5 bar.

zo kun je voor jezelf wel uitmaken wat je beste compromis is tussen 2 en 6 bar, wanneer je een fietspomp hebt met een goede manometer.
controleer deze manometer ook eens met een echte welke de fietsenmaker in de werkplaats gebruikt. daar even op laten pompen en thuis met die van jou controleren. zo kun je een evt. afwijking van die van jou bepalen.
laat de band eerst even afkoelen voor je controlemeting. tijdens het rijden wordt een band door de weerstand warm en dat verhoogt de druk.

veel plezier met je e-bike.

hardware error man.