Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

dirck
dirck - 16-08-2010 21:59:31
Computers & Telefonie

Computer start in 15 min. op

vervolg van bovenstaande:

pio mode wordt automatisch in de volgende situaties ingeschakeld: bij herhaaldelijke dma fouten. windows xp zet dma mode uit voor een apparaat nadat het bepaalde fouten tijdens dataoverdracht is tegengekomen. indien er meer dan 6 dma overdrachts time-outs optreden, zal windows dma uitschakelen en alleen nog pio voor dat apparaat gebruiken. in dat geval kan de gebruiker dma niet meer aanzetten. de enige optie voor de gebruiker zou zijn het apparaat te deinstalleren en opnieuw te installeren.

controleer je ide poort mode
controleer eerst in welke mode je ide poort staat ingesteld. doe dit door apparaatbeheer te openen: klik met rechts op deze computer, selecteer eigenschappen, klik op de hardware tab, klik op de apparaatbeheerknop, klik op het plusje links van ide ata/atapi controller, dubbelklik op de primary ide channel, klik op geavanceerde instellingen en controleer of (beide) op dma, indien beschikbaar staan. direct daaronder staat een grijs veld dat de daadwerkelijke werkende mode laat zien. je wilt daar de hoogst mogelijke dma of udma mode hebben staan en je wilt zeker geen pio mode!!!

herstel dma mode met behulp van de register editor

nogmaals: wees voorzichtig, doe alleen wat hieronder beschreven is, anders kan windows onherstelbaar beschadigd worden met als enige remedie een nieuwe installatie van het besturingssysteem!

start regedit. (klik op start, uitvoeren en typ regedit)

ga naar de volgende sleutel:
hkey_local_machine\system\currentcontrolset\control\class\{4d36e96a-e325-11ce-bfc1-08002be10318}

deze sleutel bevat subsleutels zoals 0000, 0001, 0002 enz. normaal gesproken is 0001 het primaire ide kanaal en 0002 het secundaire kanaal. onder bepaalde omstandigheden kunnen echter andere nummers gelden. controleer de waarde driverdesc om te zien of je de goede hebt.

verwijder compleet de sleutel masteriddatachecksum of slaveiddatachecksum, afhankelijk van of het apparaat op de master of de slave is aangesloten. het kan trouwens geen kwaad ze beide te verwijderen. start nu opnieuw op. de drive dma capaciteiten worden opnieuw door windows gedetecteerd.

open opnieuw apparaatbeheer en controleer of het apparaat nu daadwerkelijk dma mode gebruikt (of nog mooier udma). als dit zo is is het gelukt! gefeliciteerd! tot de volgende keer dat windows de zaak in het honderd gooit!

bron: forum.techzine.nl/forum/list_messages/82906