Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

hrdwerrorman
hrdwerrorman - 17-08-2010 14:29:47
Huishouden & Energie

Daglichtlamp

@ gunster:

je vraagt:"maar wat is dan het verschil tussen een tl lamp en een daglichtlamp?"
het verschil tussen een tl lamp en een daglichtlamp is in principe de kleur(temperatuur) van het licht. deze wordt aangegeven in graden kelvin. (°k.) hoe hoger het nummer, hoe koeler het licht, hoe meer het daglicht benadert.
doch sommige fabrikanten hanteren een eigen kleur aanduiding. philips is daar ook een ster in.

tl is een aanduiding van philips die algemeen ingeburgerd is. omdat philips een van oorsprong nederlands bedrijf is, werd tl gekozen, als afkorting van tube light, oftewel buis licht.
[bl was indertijd al ingeburgerd als afkorting voor bijzonder laag (onderwijs) en dat had een negatieve klank. engels, dat moest het worden. dat verkoopt veel beter.]

nu zijn er vele kleuren tl's. doch niet alleen sommige tl's hebben bij benadering daglichtkleur. er zijn ook lila/paarse gloeilampen (niet alleen van philips) die b.v. in een donkere hoek boven een plantenbak hangen om de planten het idee van daglicht te geven. dan groeien ze beter. door mij worden deze gloeilampen daarom al ongeveer een halve eeuw groeilampen genoemd. nomenclatuur vind ik leuk.

h.