Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ch
charl1e - 20-08-2010 23:18:47
Voeding & Gezondheid

Behandeling wespensteek

[quote=hrdwerrorman schreef op woensdag 18 aug 2010, 22:42]@ charl:

goed lezen! ik schreef: "uitzuigen is ook zinloos, want het gif (van bijen en wespen is dat praktisch hetzelfde) wordt zeer snel opgenomen. daar weten allergiepatienten over mee te praten.

jij stelt eigenlijk ten onrechte dat ik schreef dat het gif van bijen en wespen hetzelfde is. dat vind je niet juist omdat jij zou weten dat "... het gif van bijen en wespen is wel degelijk verschillend van samenstelling, ..." en dat een "hobby" imker toch moeten weten.

nou charl, die hobby imker is in de eerste plaats geen hij en ik weet dat de belangrijkste bestanddelen in bijen- en wespengif die de zwelling, roodheid, jeuk en eventueel een allergische reactie veroorzaken, hetzelfde zijn.

de belangrijkste allergene componenten van bijengif zijn:
- api m1 (fosfolipase), +++
- api m2 (hyaluronidase), ++
- api m3 ( mellitine). +

voor het wespengif zijn dit:
- ves v1 ( fosfolipase), +++
- ves v2 (hyaluronidase), ++
- ves v5 (antigeen 5). +

het aantal plusjes geeft de belangrijkheid van het bestanddeel in het gif weer.

de overeenkomsten in de samenstelling van de gifsoorten leiden wel eens tot immunologische kruisreactiviteit, maar dit is in de meeste gevallen niet klinisch relevant.

omdat het hier geen wetenschappelijke site betreft geef ik de majeure van de tientallen stofjes in bijen- en wespengif weer en dat is, dat ze praktisch, dus niet geheel, hetzelfde zijn. niet iedereen hier zal de exacte, mineure, verschillen interesseren.

muggen(gif) ziften of mieren(gif) neuken kunnen we ook ergens anders doen.

overigens noem ik mij geen imker, doch hulp imker... met momenteel slechts 7 volken.

h.



wespengif bevat veel verschillende werkzame stoffen. het bevat ondermeer histamine, serotonine, wespenkinine, fosfolipase, hyaluronidase en antigen5. het is aangetoond dat de opbouw van het hyaluronidase-molecuul specifiek is voor elke wespensoort.