Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

bobmalooga
bobmalooga - 01-09-2010 07:18:23
Elektronica & TV

Audiosetje kapot door gebruik andere speakers?

Beste knoop, als je buizen versterkers hebt gebouwd ga ik ervan uit dat je weet dat buizen een totaal andere karakteristiek hebben en anders met verzadiging om gaan en bovendien een uitgangstrafo hebben, het genoemde verhaal is dan dus niet van toepassing.
en herman natuurlijk kun je met een 3 watt versterker geen goed gebouwde zware speaker slopen, maar dat was ook niet mijn verhaal.
verder zit in geen enkele complementaire eindtrap een condensator in het circuit van de lage tonen speaker, die zou bi-polair en heel groot moeten zijn en dan nog veel te veel vervorming opleveren.
verder zijn er dc beveiligingen maar die beschermen tegen een defecte eindtrap en zijn veel te traag om clipping te voorkomen.
de reden dat de meeste speakers sneuvelen door clipping is dat de meeste mensen het niet horen of in ieder geval niet lijkt te storen.
een zware versterker zal je conus zijn mechanische grenzen laten opzoeken, muzikaal gezien is dat zo'n draai om je oren dat je de knop vanzelf zachter zet.
denken dat je speakers 100% veilig zijn omdat je versterker minder vermogen kan leveren dan je speakers aankunnen eindigt dikwijls in tranen.
in mijn stage ooit bij een bekende car audio fabrikant heb ik zoveel beteuterde gezichten gezien met hun verbrande speakertjes die met dit verhaal kwamen dat je het gerust van me aan mag nemen.