Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

OpTijdNaarBed
OpTijdNaarBed - 01-09-2010 12:25:24
Elektronica & TV

Audiosetje kapot door gebruik andere speakers?

Nou, ik zal ook nog even mijn zegje doen.... ....al raken we weer erg off-topic....

op het moment dat een versterker overstuurd wordt, dan worden de toppen van het signaal afgekapt. zou ik dus een zuivere sinus aanbieden en mijn versterker oversturen dan ontstaat inderdaad een golfvorm die aardig in de buurt komt (lees: benadert) van een blokgolf.


een speaker is niks anders dan een spoel die om een magneet zit. doordat de spanning wisselt van + naar - (wisselspanning) zal de spoel heen-en-weer bewegen. aan deze spoel zit een conus bevestigd die de lucht in beweging zal brengen, dus als geluid hoorbaar is.

tijdens dit bewegen vd spoel zal deze spoel gekoeld worden door de lucht, zegmaar net zoals de rijwind dat bij een auto doet. als de spoel bv door een defect niet vrij kan bewegen zal deze ook het loodje leggen.

echter: als de versterker overstuurd wordt, betekent dat dat de spoel eerst in een uiterste stand gebracht zal worden, even wacht totdat de oversturing voorbij is, om vervolgens aan de andere kant het verhaaltje te herhalen. kortom, wat ik probeer uit te leggen is dat er 2x per periode (bij 1 khz dus 2x per miliseconde) de spoel belast wordt maar geen koeling meer heeft. daarmee is het mogelijk om met een te kleine versterker een speaker op te blazen. wel wil ik erbij melden dat je wel stokdoof moet zijn als je dit overkomt: normaliter zal je met je verstand het volume al terugbrengen, want het klinkt naar nix.



en nu het antwoord op de vraag van birdies: zoals mijn grote vriend herman al aangaf zijn de moderne versterkers goed beveiligd. het lijkt mij uitermate onwaarschijnlijk dat de versterker overbelast is door oversturing. mocht dat toch het geval zijn, dan is dat ontstaan omdat de versterker eerst de speakers verbrandt heeft zoals in mijn bovenstaande verhaaltje omschreven.

werken de speakers nog wel op een andere set? zoniet, dan kunt u met een goede digitale multimeter de spoel doormeten: tussen de aansluitingen moet een weerstand ergens tussen 3 en 8 ohm te meten zijn (meestal 3.5 ohm voor een 4-ohm-speaker en 7 voor een 8-ohm-speaker). als dit (beduidend) lager is dan zijn de speakers en daarmee ook waarschijnlijk de versterker overleden.....




een klein dingetje wat ik niet weet (ik heb alleen professionele systemen gerepareerd, inmiddels ook alweer meer dan 5 jaar terug): wellicht zit er gewoon een zekering in de versterker naar de speakers toe. ik hoop dat iemand die meer kaas gegeten heeft van consumentenapparatuur kan vertellen of dit het geval is.