Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

hu
huurdam - 21-09-2010 22:31:25
Geldzaken & Recht

Terug betalen zorg/huurtoeslag wanneer partner is overleden

Wettelijk gezien is de herleiding naar jaarinkomen juist evenals de "dubbeltellingen" het is echter erg onrechtvaardig en buitengewoon krom. en erger: de belastingdienst weet kort na overlijden allerlei brieven te versturen maar je wijzen op deze situatie? ho maar. een jaar na overlijden komt er dan én voor huur én voor zorg een fors terug te betalen bedrag uit/in de bus.
kennelijk vond de wetgever het ook erg onrechtvaardig want de wet wordt op 1/1/2011 aangepast (zie verslagen oktober 2009 van de 2e kamer op internet, zoekterm herleiden inkomen overlijden huurtoeslag): geen herleiding meer van inkomen naar een jaar.
ik ga zelf bezwaar maken wetende dat e.e.a conform de huidige wet is berekend. het meetellen van nooit genoten inkomen én het ook nog eens meetellen van inkomen dat ter vervanging van dit nooit genoten inkomen (een ouderdomspensioen wordt vervangen voor een nabestaandenpensioen) is me echt te gortig. eenmalig inkomenseffect of niet, ongeveer 4000 euro wordt in het toetsingsinkomen begrepen terwijl dit inkomen nooit is ontvangen. wordt het bezwaar afgewezen dan rest naast een gang naar de rechter nog een beroep op de zgn hardheidsclausule (wet pakt in het individuele geval onrechtvaardig uit) bij het min. van financiën. ben wel benieuwd of in het geval van jscholtes in bezwaar al tegemoet gekomen is, is of dat hier een beroepsprocedure voor nodig is geweest.