Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 24-09-2010 00:58:11
Huishouden & Energie

Schoorsteenveegset

@ motormuis:

wanneer je inferieur hout (dennen enz.) of niet goed gedroogd hout stookt neemt de roet drastisch toe. wanneer je dan het hele "jaar door" stookt, dan is één keer jaarlijks vegen niet genoeg! zij gewaarschuwd.
buiten dat ik doorgaans wel 2 jaar gedroogd hout stook en hoofdzakelijk eiken, heb ik ook wel eens een seizoen inferieur hout gestookt, met één keer vegen. kreeg 18 kuub grove den voor de deur, gratis. resultaat: schoorsteenbrand. die ik zelf gedoofd heb door met een metalen stofblik met lange steel het vuur eronder weg te nemen. daarna snel het dak op om een metalen plaat op de schoorsteen te leggen. de schoorsteen ronkte als een v1 raket! de plaat smoorde de raket direct zodat erger voorkomen werd.

bij 1 keer vegen haal ik 4 tot 6 kilo roet uit de kachel en het rookkanaal van ongeveer 7 mtr. lengte en van 20 cm. diameter.

overigens is schoorsteenveger een vrij beroep. iedereen mag zich zo noemen. dus ben ik 1 à 2 keer per jaar schoorsteenveger.
oud middel om roet te verminderen: aardappelschillen op het vuur.

@ invalide:

".... maar hoe vang je de roet beneden op als je op dak staat?"

bij mij gaat dat zo:
de kachel 0,5 mtr over de vloerplaat naar voren rollen, de pijp verwijderen, onder het schoorsteengat (nisbus) in het plafond een stevig vierkant doosje met daarin een vuilniszak. dit geheel wordt tegen het plafond gedrukt middels een stempeltje (passend stuk panlat met kops een plankje).

er zit een knoop in het touw waarmee ik van bovenaf meet of ik bij het doosje ben.

maar hoe gaat dat met borstel, kogel en stukken stang met schroefdraad vanaf de woonkamer? hoe vang je dan de roet op?

h.