Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

hu
huurdam - 25-09-2010 11:53:50
Geldzaken & Recht

Terug betalen zorg/huurtoeslag wanneer partner is overleden

Ik ben pas naar de kapper geweest, maar wil toch wel reageren.
leuk of niet: naar de letter van de wet wordt de wet goed toegepast. daar is niets tussen te krijgen. dat het naar de geest van de wet niet juist is een andere discussie. daar moet de 2e kamer (die wij kiezen) wat mee.

blijft natuurlijk dat hier iets echt mis zit. dat ziet de 'politiek' ook wel. zie het rapport vereenvoudiging toeslagen van 16 oktober 2009:
opheffen herleiden inkomen bij overlijden. bij overlijden is het jaarinkomen van een overledene meestal lager dan op voorhand kon worden verwacht. doordat de draagkracht wordt afgemeten aan het jaarinkomen, wordt daarmee impliciet verondersteld dat iemand het in een korte periode verdiende inkomen ook nodig heeft om de rest van het jaar rond te komen. net als bij de 10% regeling is de jaarinkomensystematiek van de awir in dergelijke gevallen niet maatgevend voor iemand zijn draagkracht in een bepaalde periode. belastingdienst/toeslagen past op dit moment een handmatige bewerking toe waarbij het genoten maandinkomen wordt omgerekend naar een jaarinkomen. het opheffen van deze regeling bespaart deze handmatige bewerking voor 20 000 tot 30 000 gevallen per jaar. doordat het inkomen van de overledene niet wordt herleid tot jaarinkomen, neemt de toeslag - die de erven ontvangen – toe en wordt het aantal terugvorderingen beperkt. gezien de beperkte budgettaire effecten van deze maatregel neemt het kabinet dit voorstel over per 1 januari 2011.

vanaf 1/1/2011 gat het dus anders lopen. tot die tijd heeft een uitvoerende instantie als de belastingdienst de wet maar toe te passen. via bezwaar, hardheidsclausule moet je proberen daar wat aan te doen. met de nieuwe wetgeving in de hand sta je uiteraard een stuk sterker. en natuurlijk er ook op wijzen dat in de brij aan brieven kort na het overlijden over deze 'misser' niets wordt gezegd.