Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

jscholtes
jscholtes - 26-09-2010 19:09:55
Geldzaken & Recht

Terug betalen zorg/huurtoeslag wanneer partner is overleden

[quote=bertusvang schreef op zondag 26 sep 2010, 18:59]je hebt gelijk dat het door de fiscus is gehonoreerd.
wat ik bedoel is en waar het bij de toepassing van de toeslageen wet verkeerd gaat is dat een aanvraag gebaseerd op 2 inkomens bij overlijden gestopt wordt.
dan moet het inkomen van beide gelijktijdig herleid worden naar het jaarinkomen. (a+b+c) welke maand de overlijding plaats vindt bij herleiden kom je altijd op het zelfde bedrag uit.
als we voorbeeld de bedragen a.b.c zijn herleide bedragen per maand van eerder genoemde bedragen.
inkomen overleden tot aan maand overlijden.
a. p.m. 5000/7 = € 714
b. p.m. 6000/7 = € 857
partner
c. p.m. 5000/7 = € 714
het toetsinkomen voor de aanvraag is 12x ( a+b+c)= € 27.420
b.v. overlijdings maand mei. 5x ( a+b+c)= € 11.425
wanneer dit weer herleid wordt naar jaar is (€ 11.425 /5 ) x 12 = € 27.420

de verandering van inkomen van de partner vinden plaats na overlijden en zijn dus alleen van belang voor de nieuwe aanvraag voor de toeslagen voor het restant van het jaar.
quote=jscholtes schreef op woensdag 22 sep 2010, 09:30][quote=bertusvang schreef op woensdag 22 sep 2010, 09:10]ik weet niet of het wettelijk gezien juist is. dat is hoe je de wet leest.
...........
er staat nergens dat het jaarinkomen van partner en/of medebewoner gehanteerd moet worden.

voor de bepaling van de zorgtoeslag worden deze inkomens (partner jaarinkomen) wel bij elkaar opgeteld. zie bovenstaande tekst uit door mij verzonden en door fiscus gehonoreerde brief.

ik hoop dat je zelf begrijpt dat je uitleg alleen maar meer vraagtekens oproept.
het herleiden van jaarinkomens voor welke toeslag of belastingaanslag is in basis fout. de fiscus dient alleen maar te heffen over werkelijk genoten inkomen.
het weduwenpensioen wordt uitsluitend uitgekeerd nadat de partner overleden is. als je het partnerinkomen tot een jaarinkomen herleidt en daarnaast ook nog het weduwenpensioen dan is dat de reden om bezwaar aan te tekenen!!