Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

pr
prinspils - 29-09-2010 02:22:02
Voeding & Gezondheid

Diabetespil avandia in eu uit de handel

het medicijn avandia wordt van de europese markt gehaald. dat heeft de organisatie ema besloten. een bijwerking kan zijn dat gebruikers hartklachten krijgen. het medicijn zal nog even beschikbaar blijven voor mensen die het nu gebruiken. zodat ze met hun arts de tijd hebben om over te stappen op een ander middel.
het medicijn avandia is de merknaam voor de stof rosiglitazon. dat is een middel dat de bloedsuiker verlaagt bij diabetes type 2. het middel is in het jaar 2000 goedgekeurd en op de markt gekomen. mensen met hartproblemen mochten het niet gebruiken. want een mogelijke bijwerking is hartklachten, dat werd na een tijdje bekend.

eerder dit jaar was in amerika besloten dat avandia daar mag blijven worden gebruikt. maar de europese organsatie die medicijnen moet goedkeuren (de ema of emea) vindt wat anders. de ema heeft nu bepaald dat avandia in europa niet meer voorgeschreven mag worden door artsen. wel kunnen mensen die het nu gebruiken, het nog even krijgen. zodat er genoeg tijd is dat artsen een ander middel kunnen voorschrijven.

slikt u avandia? stop dan niet zomaar met het medicijn. overleg met uw dokter wat u moet doen en welk ander medicijn u kunt gaan gebruiken. het kan slechter zijn om opeens te stoppen, dan de bijwerkingen van het medicijn misschien zijn.


bron: diabetesfonds