Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

rp
rpostmus - 22-11-2010 09:32:53
Geldzaken & Recht

Afkopen vruchtgebruik

Goedemorgen marcel,

ik hoopte al op uw reactie na het lezen van andere teksten op de website.

duidelijk is wel denk ik dat ik de zoon ben die in onmin is met vader. extra informatie: moeder was curator oudere broer (vanwege autistische handycap) en vader toeziend. moeder wilde dat ik toeziend werd, maar wilde dat niet omdat vader niet juist handeld en nu curator zou worden. is niet in dank afgenomen door vader.

2 maanden na overlijden meld vader dat ik "iets" moet tekenen en dat alles geregeld wordt. op advies van mijn accountant omdat ik een eigen bedrijf heb, extra informatie opgevraagd bij notaris en die gaf aan dat het voor de verklaring van erfrecht was. vader beweerde dat ik iets moest tekenen vanwege curatele van broer. vanwege wantrouwen mijnerzijds heb ik uiteindelijk via de notaris beneficiair willen aanvaarden (want dat moet iemand onder curatele ook).

sinds die actie is er ook geen contact meer geweest en was er al getekend, dus heeft vader als executeur alle zelfs afgehandeld. we zijn bij notaris geweest op gesprek, maar die kon niets voor ons betekenen omdat vader zelf executeur was. de wettelijke verplichting is vader dus nagekomen, maar inhoudelijk verdiend de afwikkeling geen schoonheidsprijs.

de uiterste wil van moeder is opgemaakt in 19-01-1980. over vruchtgebruik:

"ik stel hem vrij van de verplichting voor dat vruchtgebruik zeker te stellen, doch leg hem de verplichting op om de successie en andere rechten welke door de verkrijgers van de blote eigendom van mijn nalatenschap verschuldigd zijn,renteloos voor te schieten uit het aan vruchtgebruik onderworpen kapitaal."

"ik benoem, onder bezwaar van de hiervoor vermelde legaten, tot mijn enige erfgenamen, gezamenlijk en voor gelijkde delen: mijn echtgenoot alsmede zijn afstammelingen, voor wat deze laatsten betreft, staaksgewijze en met plaatsvervulling als bij erfopvolging krachtens de wet."

hoewel het testament dus van voor 2003 is, zie ik niet de termen "ouderelijke boedelverdeling".

ik weet nog goed dast vader een verhaal had over "renteaftrek" en dat daarvoor belangrijk was dat alle zoons zouden tekenen.

ook de notaris geeft aan dat er nu niets op te eisen valt als legitieme portie. dus feitelijk kan vader zich nu in de schulden gaan zitten, en interen. de notaris zei wel dat hij nog wilde uitzoeken of vader het recht heeft om van alle erfdelen in te teren of zo iets. vader bedeeld namelijk andere zoons op dit moment wel en wat een beetje wringt is dat hij als curator van broer zichzelf dus ook weer bedeeld.

groet,
rp