Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marcel75
marcel75 - 22-11-2010 11:35:39
Geldzaken & Recht

Afkopen vruchtgebruik

Rp,
je hebt de nalatenschap al aanvaardt, weliswaar beneficiair, maar ook dat is aanvaarden. verwerpen is dan niet meer mogelijk. door te verwerpen had je afgezien van je erfdeel. let wel: als jij zelf kinderen hebt, dan waren die voor jou in de plaats gekomen (plaatsvervulling).

op het moment dat je vader een negatief vermogen heeft (meer schulden dan baten), dan betaal jij daarover geen box 3 belasting meer. er is immers geen vermogen meer om over te heffen. ben het met je eens dat het krom is, maar de wetgever heeft er bij de invoering van het huidige erfrecht en ook bij de wijziging van de ib in 2001 voor gekozen om vruchtgebruik niet onder de regeling van de defiscalisatie te laten vallen. alleen de wettelijke verdeling en de ouderlijke boedelverdeling vallen daar onder. vereist is namelijk dat de langstlevende alle goederen in volle eigendom krijgt en de kinderen een erfdeel. door defiscalisatie hoeven de kinderen de vorderingen niet op te geven in box 3 en kan de langstlevende de vorderingen niet in mindering brengen in box 3. beetje voorkomen van vestzak-broekzakverhaal dus.

ik kan me voorstellen dat het emotioneel lastig en zwaar is om jaarlijks om de gegevens te " bedelen". aan de andere kant is je vader wel verplicht die gegevens te verstrekken.