Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marcel75
marcel75 - 01-12-2010 15:13:17
Geldzaken & Recht

Kan het recht op de erfenis vervallen?

Je bent erfgenaam, tenzij je onwaardig bent of de nalatenschap verwerpt. onwaardig ben je praktisch gezien alleen als jij de overledene vermoord hebt en daarvoor onherroepelijk veroordeelt bent. dan zou je namelijk baat hebben bij het erfgenaamschap.

de nalatenschap verwerpen kun je alleen maar doen door zo spoedig mogelijk na het overlijden bij de griffie van de rechtbank van de overledene een verklaring af te (laten) leggen dat je de nalatenschap verwerpt. hier zijn wel kosten aan verbonden.

doe je niets, dan wordt je geacht de nalatenschap zuiver te hebben aanvaardt. over het algemeen wordt die aanname echter niet zo snel gemaakt omdat de rechtszekerheid wel verlangt dat er zekerheid bestaat omtrent de keuze en het bekend zijn met het erfgenaamschap. wat er dan ook eerder gebeurt is dat de overige erfgenamen je via de kantonrechter een termijn laten stellen waarbinnen je een keuze moet maken. die termijn is vaak maar 2 weken. spreek je je niet binnen die termijn uit, dan zal de kantonrechter beslissen dat jij de nalatenschap zuiver hebt aanvaardt.

een recht op een nalatenschap vervalt dus niet zomaar.

maar waarom zou je zo lang wachten met reageren? wil je de notaris frusteren soms?