Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marcel75
marcel75 - 01-12-2010 12:06:10
Geldzaken & Recht

Kan het recht op de erfenis vervallen?

De notaris kan niet zomaar zeggen dat het een positief saldo is. de notaris heeft immers geen inzage in de bankgegevens. hij zal daarvoor afhankelijk zijn van de opgave van de (gepretendeerd) erfgenaam die bij hem aan tafel schuift.

het advies om alle nalatenschappen maar beneficiair te aanvaarden lijkt op het eerste gezicht altijd het beste advies. naast de extra kosten, zit je echter ook vast aan extra zaken die geregeld moeten worden. je zult namelijk op een aparte wijze de boedel moeten afwikkelen inclusief rekening en verantwoording bij de kantonrechter. je haalt je dus nogal wat extra rompslomp op je hals. ook is de hele nalatenschap beneficiair aanvaardt als maar 1 van de erfgenamen beneficiair aanvaardt. je zadelt de overige erfgenamen er dus ook mee op.

daarnaast ben je gezamenlijk vereffenaar. ook dat schiet in de praktijk niet echt op.

nogmaals: beneficiair aanvaarden kan dus raadzaam zijn, maar het advies van sommige lezinggevers om altijd maar beneficiair te aanvaarden kan ik niet steunen.