Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 05-12-2010 11:46:27
Auto & Vervoer

Auto zonder garantie met verborgen gebrek

Bupozaanstad

verborgen gebreken:

als u een tweedehands auto koopt, dan koopt u deze auto in de staat waarin de auto zich op dat moment bevindt. dit betekent dat u de auto koopt met alle zichtbare en onzichtbare gebreken. ontdekt u ná de overdracht van de auto een gebrek, dan is het uitgangspunt dat u zelf, als eigenaar van de auto, verantwoordelijk bent voor eventuele gebreken. soms is het echter wel mogelijk de verkoper aansprakelijk te stellen voor een gebrek.

er zijn twee situaties die onderscheiden moeten worden:

1) u kunt geen normaal gebruik van de auto maken

het moet dan gaan om een wel heel ernstig gebrek (bijvoorbeeld stuurinrichting kapot). is dit het geval, dan kunt u in principe de verkoper hiervoor aansprakelijk stellen. ongeacht de vraag of hij wel of niet bekend was met het probleem. in de wet staat namelijk dat de auto de eigenschappen moet bezitten die u op grond van de koopovereenkomst mag verwachten. u mag verwachten dat de auto de eigenschappen bezit die voor een normaal gebruik daarvan nodig zijn. voor zo'n gebrek kunt u de verkoper alleen aansprakelijk stellen als het gebrek er al was vóór het afsluiten van de koopovereenkomst. bovendien moet het gebrek niet zichtbaar zijn geweest tijdens de bezichtigingen.


2. het gaat om een minder ernstig gebrek

u kunt de verkoper hiervoor slechts in uitzonderlijke omstandigheden aansprakelijk stellen. u moet als koper namelijk een aantal zaken aantonen, waaronder bekendheid bij de verkoper met het gebrek. die bekendheid is vaak vrij lastig aan te tonen. daarnaast spelen de volgende omstandigheden een belangrijke rol bij de vraag of u de verkoper aansprakelijk kunt stellen:

? het gebrek was er al vóór het afsluiten van de koopovereenkomst. dit moet u kunnen aantonen. gaat het om een nieuw gebrek, dan bent u daar namelijk zelf verantwoordelijk voor.
? u moet aan uw onderzoeksplicht hebben voldaan. als het gebrek bij de inspectie van de auto en/of een proefrit eenvoudig te ontdekken was, dan komt het gebrek waarschijnlijk voor uw rekening. bij het sluiten van de koopovereenkomst hebt u dit gebrek juridisch gezien voor lief genomen. gebreken die ontstaan na de koop, maar vóór de overdracht van de auto, zijn in principe wel (gedeeltelijk) voor rekening van de verkoper.
? de verkoper heeft een mededelingsplicht. de verkoper moet de hem bekende gebreken melden aan u. ook al staat het gebrek het normale gebruik van de auto niet in de weg. ook als een gebrek wel zichtbaar is, maar de volledige omvang van het gebrek voor u niet in te schatten is, moet de verkoper u hiervan op de hoogte stellen.
? de leeftijd van de auto is van belang. de leeftijd van de auto bepaalt in zekere mate wat u van de auto mag verwachten. van een auto die drie jaar oud is, mag men verwachten dat die technisch in een betere staat verkeert dan een auto die veel ouder is. gebreken die samenhangen met de ouderdom van de auto komen al snel voor rekening van de koper en zijn dus minder snel een verborgen gebrek.

uit deze opsomming blijkt wel dat lang niet ieder gebrek een verborgen gebrek is, waarvoor de verkoper aansprakelijk is. bovendien moet u alle punten in uw beoordeling meenemen. alleen in samenhang kunt u nagaan of u de verkoper aansprakelijk kunt stellen. raadpleeg zonodig een deskundige.

sukses en groeten, readac.