Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marcel75
marcel75 - 13-12-2010 09:43:24
Geldzaken & Recht

Erfenis

Een wat verlate reactie van deze kant. het bedrag van € 43.000,- is gelijk aan de onderbedelingsvordering, oftewel de erfdelen van de kinderen. die zijn blijkbaar gelet op de inhoud van het testament van vader opeisbaar bij het overlijden van moeder. dat is dus alleen een papieren vordering. de langstlevende mag namelijk doen en wat hij wil met dat geld en de rest van het vermogen. het laten ontstaan van een dergelijke vordering heeft vooral fiscale voordelen. hiermee kun je namelijk belasting besparen op het moment dat de langstlevende komt te overlijden. maar het te innen moet het op dat moment er nog wel zijn.

vroeger (voor 2003) was je als kind verplicht een schenking terug te storten in de nalatenschap tenzij bij de schenking anders was bepaald. toen werd het gezien als voorschot op de erfenis. als er dan verschillende bedragen geschonken waren en er een scheefgroei was ontstaat tussen de kinderen, werd op die manier geregeld dat uiteindelijk iedereen toch gelijk behandeld werd.

tegenwoordig heb je die verplichting niet meer (ook weer tenzij anders wordt bepaald). als een ouder dus 1 of meerdere kinderen wil bevoordelen boven een ander kind, dan is dat heel goed mogelijk.

de enige manier waarop de schenkingen aangetast zouden kunnen worden is als ofwel aangetoond kan worden dat niet moeder maar een van de kinderen feitelijk de overboekingen gedaan heeft zonder dat moeder dat wist, ofwel aangetoond kan worden dat moeder op het moment van de schenkingen niet meer wist wat ze deed. voor beide stellingen is nogal wat bewijs nodig.

ben het met vladja eens dat een advocaat altijd zal zeggen dat het een sterke zaak is. er volgt immers ook een sterke declaratie.