Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ge
geddes2007 - 18-12-2010 10:51:42
Geldzaken & Recht

Alimentatie

Beste lindaver,

1. vraag aan de advocaat van de ex om een behoefteberekening op basis van trema-normen van zijn cliente, met bewijsstukken van de posten.
2. beslis op basis daarvan of u de gevraagde stukken (alleen in kopie) wilt afstaan aan die advocaat. de alimentatieplichtige partij kan daarbij vragen om een draagkrachtberekening op basis van de trema-normen.
3. wil die advocaat dat niet, dan kunt u een eigen advocaat inschakelen of afwachten of de wederpartij een verzoekschrift tot het wijzigen van de alimentatie indient bij de rechtbank.
4. zoals u uit de discussie hebt kunnen afleiden, is de alimentatieplichtige in elk geval bij de rechter verplicht alle voor de bepaling van de draagkracht benodigde stukken over te leggen. de nieuwe partner kan weigeren mee te werken, maar dat kan nadelig uitpakken.
5. de wederpartij heeft het wettelijke recht om van de stukken van de andere partij kennis te nemen, omdat de rechter in beginsel geen beslissing kan nemen op basis van stukken, waarvan de andere partij geen kennis heeft kunnen nemen of daarop heeft kunnen reageren.
6. de kosten en er aan te besteden tijd kunnen beperkt worden door meewerken in het stadium voordat de zaak aan de rechter wordt voorgelegd.
7. als de draagkrachtberekening door de advocaat van de wederpartij u niet bevalt gaat u naar een eigen advocaat die deskundig is op het gebied van alimentatie.

verdere info:
trema normen zijn uitgangspunten, die vanaf de jaren 80 van de vorige eeuw zijn ontwikkeld door rechters, die alimentatie vaststelden. voordat die normen waren vastgesteld werd er nogal eens uitgegaan van een alimentatieplicht van in beginsel 1/3 van het inkomen van de alimentatieplichtige. dit bedrag werd dan via een verdeelsleutel verdeeld over de ex-partner en de kinderen. maar het werd onwenselijk geacht dat vergelijkbare gevallen tot totaal verschillende uitkomsten leidden bij de verschillende rechtbanken. vandaar dat is geprobeerd er meer eenheid in te krijgen via de trema-normen. trema is het tijdschrift voor de rechterlijke macht.

de trema-normen gaan uit van bepaalde forfaitaire posten voor levensonderhoud, de woonlasten tot een aanvaardbaar bedrag en andere noodzakelijke lasten. deze aanvaardbare lasten worden afgetrokken van het bruto inkomen. wat overblijft is de draagkrachtruimte. voor kinderen geldt een standaardonderhoudsbedrag. wat er overblijft is voor de expartner, mits die een volgens de normen te erkennen behoefte heeft. de berekening van de behoefte gaat op dezelfde manier als de berekening van de draagkracht.
hoe meer draagkracht en hoe groter de welstand waarin het gezin voor de echtscheiding leefde, hoe meer alimentatie er pleegt te worden vastgesteld.
ook het fiscale voordeel voor de voor de expartner betaalde alimentatie kan weer worden verrekend.
de uitkomst hangt dus af van de feitelijke situatie aan beide kanten.