Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ikbenik
ikbenik - 20-12-2010 23:03:03
Computers & Telefonie

Garantie packard-bell

[quote=dlite schreef op maandag 20 dec 2010, 22:46]http://kassa.vara.nl/tv/afspeelpagina/fragment/het-tweezijdige-beleid-van-apple/speel/1/?vhash=c749c73j&chash=dacb2c581688ee74ac25d25a3ee12bb9
http://bit.ly/ihooyc

"op een pc staat een verwachte levensduur van ongeveer 5 jaar"

ik zie hier echt manische pogingen om de wet nog even richting dozenschuivers te tunen.

de wet is toch écht anders dan jullie hier doen geloven.

door wie is die 5 jaar bepaald?

door de consumentenbond!

en laat die nu wettelijk geen moer te vertellen hebben!

ik heb al aangeven dat de termen gemiddelde levensduur, technische levensduur, economische levensduur wettelijk geen enkele betekenis hebben.

de wetgever gaat uit van de koopovereenkomst (wetboek 7, artikel 17), terwijl de consumentenorganisaties uitgaan van die tabellen.

de consumentenorganisaties zijn het niet met de winkelieren en fabrikanten eens, omdat de verschillende producten verschillende kwaliteiten en levensduren hebben. dat is voor de consument niet overzichtelijk.

als je aan de wetgever vraagt hoelang dat een product mee moet gaan, verwijst de wetgever via de wetboek naar de overeenkomst.

de consumentenorganisaties verwijzen naar die tabellen.

ik heb ook al diverse keren aangegeven waar in de wetgeving staat dat een product probleemloos gedurende de verwachte levensduur mee moet gaan.

men kan dat niet geven, en zegt artikel 17.

http://www.wetboek-online.nl/wet/burgerlijk%20wetboek%20boek%207/17.html">artikel 17 van wetboek 7 zegt:

[quote]1 de afgeleverde zaak moet aan de overeenkomst beantwoorden.

2 een zaak beantwoordt niet aan de overeenkomst indien zij, mede gelet op de aard van de zaak en de mededelingen die de verkoper over de zaak heeft gedaan, niet de eigenschappen bezit die de koper op grond van de overeenkomst mocht verwachten. de koper mag verwachten dat de zaak de eigenschappen bezit die voor een normaal gebruik daarvan nodig zijn en waarvan hij de aanwezigheid niet behoefde te betwijfelen, alsmede de eigenschappen die nodig zijn voor een bijzonder gebruik dat bij de overeenkomst is voorzien.

3 een andere zaak dan is overeengekomen, of een zaak van een andere soort, beantwoordt evenmin aan de overeenkomst. hetzelfde geldt indien het afgeleverde in getal, maat of gewicht van het overeengekomene afwijkt.

4 is aan de koper een monster of model getoond of verstrekt, dan moet de zaak daarmede overeenstemmen, tenzij het slechts bij wijze van aanduiding werd verstrekt zonder dat de zaak daaraan behoefde te beantwoorden.

5 de koper kan zich er niet op beroepen dat de zaak niet aan de overeenkomst beantwoordt wanneer hem dit ten tijde van het sluiten van de overeenkomst bekend was of redelijkerwijs bekend kon zijn. ook kan de koper zich er niet op beroepen dat de zaak niet aan de overeenkomst beantwoordt wanneer dit te wijten is aan gebreken of ongeschiktheid van grondstoffen afkomstig van de koper, tenzij de verkoper hem voor deze gebreken of ongeschiktheid had moeten waarschuwen.

6 bij koop van een onroerende zaak wordt vermelding van de oppervlakte vermoed slechts als aanduiding bedoeld te zijn, zonder dat de zaak daaraan behoeft te beantwoorden.

http://www.wetboek-online.nl/wet/burgerlijk%20wetboek%20boek%207/18.html">artikel 18 van wetboek 7 zegt:

[quote]1 bij de beoordeling van de vraag of een op grond van een consumentenkoop afgeleverde zaak aan de overeenkomst beantwoordt, gelden mededelingen die door of ten behoeve van een vorige verkoper van die zaak, handelend in de uitoefening van een beroep of bedrijf, omtrent de zaak zijn openbaar gemaakt, als mededelingen van de verkoper, behoudens voor zover deze een bepaalde mededeling kende noch behoorde te kennen of deze mededeling uiterlijk ten tijde van het sluiten van de overeenkomst op een voor de koper duidelijke wijze is herroepen, dan wel de koop niet door deze mededeling beïnvloed kan zijn.

2 bij een consumentenkoop wordt vermoed dat de zaak bij aflevering niet aan de overeenkomst heeft beantwoord, indien de afwijking van het overeengekomene zich binnen een termijn van zes maanden na aflevering openbaart, tenzij de aard van de zaak of de aard van de afwijking zich daartegen verzet.

3 indien in geval van een consumentenkoop de verkoper verplicht is zorg te dragen voor de installatie van de zaak en deze installatie ondeugdelijk is uitgevoerd, wordt dit gelijkgesteld aan een gebrek aan overeenstemming van de zaak aan de overeenkomst. hetzelfde geldt indien de installatie door de koper ondeugdelijk is uitgevoerd en dit te wijten is aan de montagevoorschriften die met de levering van de zaak aan de koper zijn verstrekt.


garantie:

http://www.wetboek-online.nl/wet/burgerlijk%20wetboek%20boek%207/6a.html">wetboek 7, artikel 6a:

[quote]1 indien in geval van een consumentenkoop in een garantie door de verkoper of de producent bepaalde eigenschappen zijn toegezegd, bij het ontbreken waarvan de koper bepaalde rechten of vorderingen worden toegekend, dan kan de koper deze uitoefenen onverminderd alle andere rechten of vorderingen die de wet de koper toekent.

2 in een garantie moet op duidelijke en begrijpelijke wijze worden vermeld welke in lid 1 bedoelde rechten of vorderingen een koper worden toegekend en moet worden vermeld dat deze een koper toekomen onverminderd de rechten of vorderingen die de wet hem toekent. voorts moeten in een garantie de naam en het adres worden vermeld van de verkoper of de producent van wie de garantie afkomstig is, alsmede de duur en het gebied waarvoor de garantie geldt.

3 de in lid 2 bedoelde gegevens moeten de koper op zijn verlangen worden verstrekt. dit geschiedt schriftelijk of op een andere ter beschikking van de koper staande en voor hem toegankelijke duurzame gegevensdrager.

4 de aan de koper door de verkoper of de producent in een garantiebewijs toegekende rechten of vorderingen komen hem ook toe indien de zaak niet de eigenschappen bezit die in een reclame door deze verkoper of producent zijn toegezegd.

5 in dit artikel wordt verstaan onder:

a garantie: een in een garantiebewijs of reclame gedane toezegging als bedoeld in lid 1;

b producent: de fabrikant van de zaak, degene die de zaak in de europese economische ruimte invoert, alsmede een ieder die zich als producent presenteert door zijn naam, zijn merk of een ander onderscheidingsteken op de zaak aan te brengen.

de bovenstaande citaten zijn letterlijke citaten uit het wetboek.
die zijn van toepassing.

waar in de bovenstaande citaten staat dat de verwachte levensduur de leidraad is?
waar in de bovenstaande citaten staat dat de consument gedurende de verwachte levensduur recht op kosteloze reparatie of vervanging heeft?