Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

mariegh
mariegh - 25-12-2010 12:11:00
Geldzaken & Recht

Koophuis huren van erfgenamen? hoe?

Als de kinderen samen eigenaar willen blijven van een onverdeelde boedel, kan dat. zij krijgen rendement via de huur.
dus: hoe bepaal je de huurprijs. daar bestaat een handig hulpmiddel voor van het ministerie. een puntentabel, op de site te downloaden. aan de hand van die tabel krijg je punten voor staat van onderhoud, isolatie, oppervlakte, luxe enz. en bij een puntenaantal hoort een maximale (!)huurprijs.
dus je gaat met een duimstok een een schrijfblok door het huis en je gaat meten en tellen. als die huurprijs overeenkomt met wat je zou willen betalen en wat de eigenaren willen ontvangen, kunt je tot overeenstemming komen.
maak dan meteen ook afspraken over het percentage van de jaarlijkse huurverhogingen. bijv. niet meer dan wat het ministerie voor de sociale huursector vaststelt, of wat in de markt gebruikelijk is. anders kun je voor rare verrassingen komen te staan.
en verder ook vastleggen (en onderzoeken wat wettelijk mag) wie voor welk onderhoud opdraait. groot onderhoud (vervangen ketel, afgeschreven keuken, dakreparatie, schilderen buiten) is voor de verhuurder, de huurder zorgt voor de tuin, kraanleertjes e.d. en schilderen en behangen binnenshuis.
als huurder heb je huurbescherming, dus als een van de kinderen ineens geld wil zien en het huis wil verkopen, mogen ze je er niet zomaar uitzetten. dat kan alleen bij zwaarwegende redenen.