Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marcel75
marcel75 - 27-12-2010 09:07:01
Geldzaken & Recht

Koophuis huren van erfgenamen? hoe?

Als de erfbelasting wordt betaald door andere zaken te verkopen, dan mag ik hopen dat er voldoende andere waardevolle en snel verkoopbare zaken zijn. de belastingdienst wacht namelijk niet.

de huur is, zoals eerder aangegeven, niet belast met inkomstenbelasting bij de erfgenamen mits zij geen ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting. dat zou het geval kunnen zijn als zij meerdere panden in de verhuur hebben en daar actief vermogensbeheer mee plegen.

als de huur exact gelijk zal zijn aan de hypotheekrente, dan zal de belastingdienst dat waarschijnlijk niet accepteren. zou de zakelijke huur (gebruik daarvoor het puntensysteem) namelijk hoger moeten zijn, dan zal de belastingdienst dit als schenking zien. in dat geval betaal jij dus te weinig huur en ontvang je maandelijks het verschil tussen de betaalde huur en dat wat een normale huur zou zijn als schenking en moet jij daar schenkbelasting over betalen. en aangezien het een annuiteitenhypotheek is, zal de restschuld steeds lager worden en jullie schenking steeds hoger. niet handig dus.

jullie krijgen geen hypotheek omdat je geen eigenaar van een woning bent. je kunt ook niet zomaar de rentebetaling overnemen. daar zal en kan de bank niet aan meewerken. ze hebben namelijk geen enkele zekerheid omdat alleen een eigenaar een hypotheekrecht kan verlenen.

ik begrijp overigens best dat je vertrouwt op de goede band die je hebt en daarom er van uit gaat dat er geen testament is, maar er is maar 1 instantie die daar uitsluitsel over kan geven en dat is het centraal testamentenregister. dat kun je als naaste pas raadplegen als iemand overleden is. voor de zekerheid houd ik altijd die slag om de arm.

zou je het huis kopen voor het bedrag dat gelijk is aan de openstaande hypotheek, dan ontvang je ook een (immense) schenking van de erfgenamen. je schenking is dan namelijk het verschil tussen de taxatiewaarde en de koopprijs (openstaande hypotheek). als jullie geen directe familie zijn (broer/zus), dan gaat dat meteen tegen (minstens) 30% schenkbelasting en als het meer dan € 118.000,-- is, dan betaal je over dat meerdere 40% schenkbelasting.

er zitten dus nogal wat haken en ogen aan dit verhaal.