Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marcel75
marcel75 - 27-12-2010 19:03:33
Geldzaken & Recht

Koophuis huren van erfgenamen? hoe?

[quote=invalide schreef op maandag 27 dec 2010, 18:38]ik vermoed dat bij overlijden het huis vrij van hypotheek komt dus geen hypotheek bank probleem meer.
...
verder is ook nog onduidelijk of zij successie rechten over vrije verkoop waarde of de verhuurde waarde moeten betalen want verhuurde huizen zijn meestal minder waard, maar dit is ook afhankelijk hoe lang u vermoedelijk zult blijven wonen en of u een redelijke, hoge of lage huur betaalde en de overige voorwaarden.

dat u het huis wilt leuk maar of zij op deze extra lastige verdeling zitten te wachten betwijfel ik.
alle erfgenamen moeten er mee akkoord gaan, anders is alles voor niets geweest!

ik zou er niet zomaar van uit gaan dat na overlijden de hypotheek afgelost wordt middels uitkering van een verzekering. zeker niet omdat het een annuiteitenhypotheek betreft. hieraan wordt in de regel geen spaarpolis gekoppeld omdat je met deze vorm uiteindelijk de lening in maandelijkse porties terugbetaald.

erfbelasting betaal je over de woz-waarde. verhuur of niet maakt daarvoor al bijna een jaar niets meer uit. de vermoedelijk duur van een huur is nog nooit van belang geweest voor de bepaling van een waarde. dat is anders bij een beperkt recht zoals een recht van gebruik en bewoning.

de verdeling an sich is overigens helemaal niet zo moeilijk. de woning kan onverdeeld blijven. op het moment dat een erfgenaam failliet zou gaan, kunnen andere maatregelen getroffen worden. dan mag je namelijk aan de curator wel een aanbod doen om het deel over te nemen in verhuurde staat. en dat is niet veel waard.

[quote=1paul schreef op maandag 27 dec 2010, 18:17]u mag huren mits de bank ermee accoord gaat, u mag niet huren voor een "te lage" huur, dit word gezien als inkomen en zal bij uw inkomen worden opgeteld...


dat je een te lage huur betaald, is geen inkomen, maar een schenking. en dat wordt meteen met (minstens) 30% belast met schenkbelasting, niet met inkomstenbelasting.