Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

re
reddice - 28-12-2010 16:06:36
Computers & Telefonie

Beveiliging pc's

Een poosje geleden heb ik met ongeveer dezelfde situatie gezeten. ikzelf ben een leek op computer gebied, maar na veel speur en zoekwerk heb ik de volgende combinatie aan gratis software geselecteerd. in volgorde van belang:

1. sandboxie. dit programma is een absolute must als je het internet op wil. het zorgt ervoor dat je eventuele virussen, trojans en ander soort van rommel niet direct op je pc geinstalleerd krijgt. mocht je toch op een verkeerde site terecht komen die iets installeert, kun je de sanbox handmatig verwijderen en blijft je pc mooi schoon. zie het als een soort van tafellaken die je tafel bedekt en beschermt. als die vies is, kun je het makkelijk weghalen. de gratis versie is alleen voor het surfen, de betaalde versie kan veel meer en is mijns inziens een goede aankoop.

2. firefox. een erg solide browser. misschien niet zo snel als chrome, maar de addons die het kan leveren zijn van dusdanige meerwaarde dat ze het verschil maken. beveiligings addons die je zeker nodig zult hebben: noscript, addblock plus (download ook de element hider), web of trust en better privacy.

3. avira antivir. schijnt tot de top van de antivirus programma's te behoren en met name wat de gratis programma's betreft. dit wordt door veel gerenommeerde vergelijkingsite's zo gemeld.

4. spybot search & destroy. het programma is erg gedateerd en, naar het schijnt, niet meer tot de top te behoren. het is echter wel een gratis programma, met redelijke prestaties, plus ik heb al antivir voor de eerste lijns verdediging. ik gebruik het programma ook voornamelijk om eventuele installaties die me anders niet zouden opvallen te detecteren.

5. spywareblaster. het is geen programma dat actief scant, maar laadt een lijst met verboden sites naar je browsers. deze kun je dan niet (per ongeluk) bezoeken. enige verschil met betaalde versie is dat je handmatig moet updaten.

verder gebruik ik malwarebyte's anti-malware en super anti spyware om regelmatig te scannen. dit zijn gratis versies die niet de volledige functionaliteiten bezitten en zodoende ook niet standaard geactiveerd zijn. ik gebruik ze puur en alleen om te scannen.

tot slot is er nog een ander programma dat ik een dezer dagen ga downloaden om te proberen. het heet spy shelter en schijnt de beste ani-keylogger tool te zijn. omdat ik er nog geen ervaring mee heb kan ik er verder weinig zinnigs over melden.

verder wil ik je nog als tip meegeven om ccleaner te downloaden. dit programma verwijdert een hoop rotzooi van je pc die de prestaties kan vertragen. mocht er per ongeluk toch spyware of een virus op je pc terechtkomen en mocht je die verwijderd krijgen, dan zorgt dit programma ervoor dat de allerlaatste restjes ook verdwijnen.