Rapporteren

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

zo
zonaanbidder2 - 04-01-2011 21:18:00
Huishouden & Energie

Wijwillenzon

Geachte mevrouw van schaar,

u vraagt om feiten geen meningen. u heeft gelijk.

daarom hier de feiten:
feit 1: de panelen die worden geboden zijn gewoon middenklassers. over csun (china sunergy) en ldk is genoeg op het internet te vinden. ldk heeft als bedrijf wel wat problemen, met name van financiele aard:
http://seekingalpha.com/article/221770-ldk-solar-q2-review-liquidity-problems-solved (?), en
http://www.solarfeeds.com/climateer-investing/10344-q2nd-update-ldk-warns-on-ability-to-continue-as-going-concernq.
het zijn zeer financieel technische verhalen, maar het komt er op neer dat ze krap bij kas zitten. en dat terwijl ze nog 25 garantie moeten bieden. dat was het feit. de vraag is of ze die 25 jaar garantie gaan halen?

feit 2: over de chint omvormers zul je niet veel vinden in europa. ze komen net de europese markt op, dus weinig mensen in europa hebben er ervaring mee. ze hebben ook geen distributeurs in nederland of een ondersteuningspunt in europa. of het goed of slecht is zullen veel mensen je dus niet kunnen vertellen. dat is het feit. de vraag is of je proefkonijn wil zijn voor een apparaat waar op een goed moment 500 volt gelijkstroom doorheen gaat? feit: 500 volt gelijkstroom is dodelijk.

feit 3: ik kan bekrachtigen dat ook nederlandse bedrijven hun zonnecellen uit nederland halen. solland solar heeft het in ieder geval gedaan, of ze het nog doen weet ik niet. van de cellen maken ze panelen. de kwetsbaarheid van de panelen zit echter niet in de cellen maar in de assemblage van het paneel. lees het verhaal van eleeuw in deze thread,

feit 4: als er problemen zijn met zonnepanelen systemen is het 8 van de 10 keer een probleem met de omvormer. wat kost dat om op te lossen? een omvormer kost zo'n € 1.200 tot € 1.800. je hebt ze ook voor net iets over de € 500, maar alleen voor systeempjes van max 3 panelen. stel jezelf echter de volgende vraag: waarom wordt de europese markt overspoelt door chinese producten, maar hebben chinese omvormerfabrikanten nog nauwelijks voet aan de grond? omdat mensen het risico niet willen nemen...

feit 5: over het bijstellen van de prijs het volgende: pv producten dalen ieder jaar iets verder in prijs. niet veel, maar elk jaar een beetje. waarschijnlijk als je nu gaat shoppen vindt je andere aanbiedingen die wellicht net iets duurder zijn, maar waarbij je een installateur kunt vinden die bij jou komt kijken wat bij jou het beste past en de meeste opbrengst oplevert. wil je geld besparen op de aankoop van je zonnestroom setje, of wil je 25 jaar geld besparen door de productie van je zonnestroom setje? liefst beide natuurlijk, maar de eerste is 1 keer een paar 100 euro voordeel. de tweede jaarlijks dat voordeel.

ik hoop je hiermee geholpen te hebben.

vriendelijke groet,

zonaanbidder2