Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marcel75
marcel75 - 13-01-2011 08:48:57
Geldzaken & Recht

Erfenis

Invalide,
de oude regels gaven in de praktijk juist grote problemen en werden altijd omzeilt door bij de schenking te bepalen dat de schenking niet ingebracht hoefde te worden in de nalatenschap. in feite werd wat nu wet is al jaren toegepast. de regel is gewoon omgekeerd.

de situatie met een dementerende ouder vroeg ook altijd al om een bewindvoerder. daar is helemaal niets aan verandert. dan kan nog steeds het regelkind de administratie doen, maar zal jaarlijks rekening en verantwoording moeten afleggen. schenkingen aan 1 kind zullen dan opvallen. wil het kind dit via de notaris regelen, dan zal de notaris bij de kantonrechter toestemming vragen. die wordt alleen verleend als aan een aantal voorwaarden is voldaan. denk daarbij aan de voorwaarde dat er voor de onderbewindstelling ook al een schenkingstraditie was en er niet zonder plausibele reden kinderen worden achtergesteld. het kind waarmee al jaren geen contact is (ook niet voor de onderbewindstelling) zou dus wellicht in speciale gevallen dan ook overgeslagen mogen worden.