Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

vladja
vladja - 21-01-2011 19:46:12
Auto & Vervoer

Opvouwbare scootmobiel

Zodra je met een scootmobiel je eigen terrein verlaat (dus gebruikmakend/rijdend) , moet de scootmobiel verplicht verzekerd zijn tegen wettelijke aansprakelijkheid. dus ook op een parkeerterrein, dat eigendom is van het ziekenhuis etc. daarvoor worden door een hele hoop maatschappijen verzekeringen aangeboden. google: scootmobiel+verzekering.

voor de wettelijke regels : http://wetten.overheid.nl/bwbr0002503/geldigheidsdatum_21-01-2011">lees hier paragraaf 2....

volgens het reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (rvv 1990) mogen bestuurders van een gehandicaptenvoertuig het trottoir, het voetpad, het fietspad, het fiets/bromfietspad of de rijbaan gebruiken met uitzondering van fietsstroken met doorgetrokken strepen (art. 7 en 10).
ook in art.. 26, 32 (over de verlichting), 34, 35b, 49, 61 en 68 komt een gehandicaptenvoertuig ter sprake. lees http://wetten.overheid.nl/bwbr0004825">hier rvv....

je mag dus met een gehandicaptenvoertuig rijden in een voetgangersgebied, tenzij een plaatselijke verordening het verbiedt. ik kan mij niet voorstellen dat een dergelijk verbod is opgenomen in een plaatselijke verordening. is dat wel zo, neem dan contact op met de ombudsman, want de bepaling is discriminerend. een ander verhaal is het bijv. het verbieden van aan de hand meevoeren van fietsen in voetgangersgebieden en markten. dat komt vaak voor.

artikel 5.18.43: regeling voertuigen (zie link art. 26 rvv).

1. gehandicaptenvoertuigen, uitgerust met een elektromotor en niet voorzien van een gesloten carrosserie, die bij nacht of bij dag indien het zicht ernstig wordt belemmerd, worden gebruikt, moeten zijn voorzien van:
a. twee lichten aan de voorzijde indien het voertuig is voorzien van twee voorwielen, dan wel één licht aan de voorzijde indien het voertuig is voorzien van één voorwiel;
b. twee achterlichten indien het voertuig is voorzien van twee achterwielen, dan wel één achterlicht indien het voertuig is voorzien van één achterwiel.

er moet dus wel verlichting op aangebracht worden, anders mag je er niet mee rijden buiten op ander terrein dan eigen terrein. in gebouwen gelden de regels van de eigenaar/gebruiker van het gebouw.

er is losse fietsverlichting (lampsetje) te koop, die werkt op batterijen. mogelijk is er met behulp van bijv. klittenband of simpele andere bevestiging, mogelijk op deze losse lampjes na het uitvouwen van de scootmobiel te bevestigen. via google zijn er diverse aanbieders on line te vinden, maar is gewoon ook te koop in de winkel.

vladja