Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ka
kassandraro - 22-01-2011 14:01:22
Voeding & Gezondheid

Wat te doen met grafsteen

[quote=defries schreef op zaterdag 22 jan 2011, 10:31]@kassandraro
ik betwijfel dit ten zeerste. geldt deze uitspraak niet voor een specifieke omstandigheid?
@ hennasol
de beheerder zal eerst contact opnemen met de nabestaanden. als deze niet gemakkelijk op te sporen zijn, wordt er in de regel een bordje bij geplaatst of een verzoek op het informatiebord geplaatst, om contact op te nemen.

er hebben zich in het verleden veel problemen voorgedaan m.b.t. de eigendomsrechten van graftekens. (in het taalgebruik ook wel grafsteen, grafmonument). vandaar het proefproces dat uiteindelijk tot de uitspraak van de hoge raad heeft geleid dat de begraafplaats eigenaar van het grafteken is.
zie voor uitgebreid juridisch advies/toelichting n.a.v. het arrest van de hoge raad.

http://www.uitvaart.nl/?s_page_id=68&scat=49&id=2018&pid=1

http://www.begraafplaats.nl/vraag_en_antwoord/81

in overleg kan de beheerder van een begraafplaats de eigendomsrechten van een grafteken uiteraard ook weer overdragen. b.v. aan een aspirant kunstenaar. e.e.a impliceert ook dat de eigenaar het grafteken niet hoeft te ruimen b.v. uit cultuur historistisch oogpunt of de grafrechten opnieuw mag uitgeven aan één nieuwe rechthebbende. denk hierbij bijvoorbeeld aan het beslechten van onenigheden binnen families. het verwijderen en afvoeren voor recycling (bv. marmersteentjes)) van grafstenen (puinafval) is een kostbare zaak.verstandig beheer vereist dat er bij de plaatsing van een nieuwe grafteken dan ook vooraf ruimingkosten in rekening zullen worden gebracht of beter in de grafrechten zijn verdisconteerd. hierover is nog de nodige discussie gaande. aspirant kunstenaars aarzel niet om voor materiaal contact op te nemen met de beheerder van een begraafplaats. praktisch gezien is dit de meest vriendelijke en goedkoopste oplossing binnen zijn exploitatie.